Projectes sociocomunitaris al Teatre Auditori de Granollers
Portada > Projecte educatiu i social > Projectes sociocomunitaris

Projectes sociocomunitaris

Fotos: Lydia Donoso

L'Ajuntament de Granollers promou la participació activa a través de la cultura. Amb l'objectiu d'enfortir la ciutadania i aplicar democràcia directa, aquests projectes busquen crear un sentiment de pertinença i de cohesió.

Coenzims és un projecte de treball comunitari que realitza activitats socioeducatives al voltant de la programació del Teatre Auditori. Aquests projectes educatius es basen en la creació de vincles entre agents, sabers i espais per promoure experiències significatives dins la cultura.
Són projectes molt variats, que es van fent a mida, segons les sinèrgies i oportunitats que es van donant. Són alhora projectes realitzats no per un únic actor, sinó que hi ha implicat tot un núvol de serveis, equipaments i agents.

A partir d’una temàtica referent a l’espectacle cultural del Teatre es genera una activitat adreçada a un col·lectiu identificat per algun dels serveis implicats, per tal de provocar un treball d’aproximació i producció que generi novetats i situacions insòlites. Es prioritza treballar amb aquells col·lectius que no accedeixen a la oferta cultural de la ciutat.

PROPOSTES REALITZADES L'ANY 2018

Bodas de sangre: Catifes de la Cooperativa Handwork

Un projecte dels alumnes de l’Aula Oberta de segon cicle de l’ESO de l’IES Antoni Cumella en motiu de l’espectacle “Bodas de sangre” al Teatre Auditori de Granollers. L’objectiu del projecte era realitzar una recerca exploratòria sobre les visions dels joves entorn a la família, l’amor i la violència, i visualitzar-la en una instal·lació autoexplicativa, feta pels mateixos adolescents. Per tal d’aprofundir en els temes de la recerca, s’han realitzat tallers temàtics setmanals amb un dinamitzador, i s’ha atorgat un símbol a cada contingut. Alguns dels temes treballats han estat: la construcció social del gènere; els mites de l’amor romàntic o l’herència cultural i el sentiment de pertinença, entre d’altres. Han treballat per descobrir i entendre els conceptes principals de cada bloc a partir de la pròpia experiència i interacció amb la resta de companys i companyes, amb acompanyament de l’educador.

En paral·lel, i mantenint el mateix esquema de simbologia, s’ha produït el procés creatiu i de construcció de peces per a una exposició. Cada peça ha sorgit de la simbologia que l’autor va fer servir, amb tot el seu significat, i busca traslladar aquesta simbologia a elements actuals. Es busca una reinterpretació dels 5 símbols claus de l’obra amb una visió adolescent.

PROPOSTES REALITZADES L'ANY 2017

La desaparició de Wendy: El túnel de mai més!

Un projecte dels Alumnes del curs d’escenografia de l’IES Antoni Cumella en motiu de l’espectacle “La desaparició de Wendy” al Teatre Auditori de Granollers. La instal·lació “El túnel de Mai Més” pretén reflexionar en primera persona sobre la construcció de la identitat i el projecte de vida dels i les adolescents que cursen l’assignatura d’escenografia a l’IES Antoni Cumella, a propòsit de l’obra de teatre La desaparició de la Wendy i plasmar-les en una instal·lació.

Durant una setmana, la psicòloga Laia Porta, experta en treball amb adolescents, els va ajudar a reflexionar sobre com es veuen i com veuen el futur i com es posicionen en ell. Aquesta reflexió s’ha traslladat a una instal·lació que mostrarà el trànsit de la infantesa a la vida adulta, i els desitjos no resolts de cada etapa i la seva visió del futur. La instal·lació mostrarà tres moments: infantesa (habitació de l’infant), adolescència - moment actual (l’adolescent a la seva aula) i un tercer espai que serà el futur.

PROPOSTES REALITZADES L'ANY 2016

Una giornata particolare: La màquina particolare

En el marc de Coenzims, un projecte educatiu impulsat per l'Ajuntament de Granollers amb la participació de diferents serveis i equipaments municipals per promoure experiències dins de la cultura, una vintena d'estudiants de 4t d'ESO de l'institut Antoni Cumella han participat per espai de dos mesos en un debat sobre les identitats i l'orientació sexual, partint de l'obra Una giornata particolare que dissabte es representa al Teatre Auditori.
El resultat ha estat la creació d'una peça artística que s'ha instal·lat al vestíbul del Teatre Auditori durant el cap de setmana de la funció, i amb la qual podrà interaccionar el públic que  vagi a veure l'obra.

Els nois i noies, alumnes de l'assignatura optativa d'escenografia, han desenvolupat el projecte dins de l'assignatura de tecnologia i amb la guia del seu tutor, Àngel Gallart, i la col·laboració de l'artista Glòria Giménez i de la sociòloga Eli Tejero. A través de la relació entre els dos protagonistes, Antonietta i Gabrielle, els estudiants han reflexionat a l'entorn de conceptes com l'amor, el desig, l'amistat, el reconeixement, la soledat, la llibertat o l'opressió, a partir de la seva pròpia experiència, i han ideat La màquina particolare, una instal·lació que reflexiona sobre com l'atzar pot marcar la nostra vida. El treball conceptual s'ha complementat amb continguts més pràctics de tecnologia, dramatúrgia, electrònica, programació, escultura i audiovisual, que han permès construir una màquina de l'atzar -element present també en l'obra de teatre-  fabricada amb material reciclat com ara palets, rodes de bicicletes, vinils... Es tracta d'una instal·lació multimèdia, que fa fins a 64 combinacions aleatòries un cop s'acciona la manovella lateral i que incorpora  vídeos, àudios, fotografies..., material que han realitzat els mateixos alumnes.  

En aquesta ocasió, a més a més, els alumnes van poder parlar i ensenyar la màquina que havien construit als actors protagonistes de l'obra, Clara Segura i Pablo Derqui.

PROPOSTES REALITZADES L'ANY 2015

 L'any 2015 es van realitzar 7 projectes (com per exemple "A les plaçes", una intervenció artística participativa als Jardins de Can Guitart, o la creació d'hort i planter per alumnes de secundària amb necessitats educatives especials). Tres d'aquests set projectes són de caire artístic, i es desenvoluparan amb la col·laboració del Teatre Auditori de Granollers. Tenen com a objectiu apropar el teatre i la cultura a la comunitat, a perfils que habitualment no hi anirien, però que els acompanyem  per fer un pas més que simplement anar a veure una obra. La comunitat s’hi implica d’alguna manera.

En aquest cas, s'han escollit tres espectacles de la cartellera del teatre per muntar les activitats sociocomunitàries: "De Capo", per treballar temes de dansa; "Cabaret Elegance" per temes de circ i "El amor brujo" per temes de música.

Proposta "Amor Brujo"

Consisteix en la realització de tallers sobre relacions afectives entre adolescents, a partir del guió del Amor Brujo de Manuel de Falla, on es narra una història de gelosia del segle XIX.  De la mà dels departaments de cultura, educació i serveis socials de l'Ajuntament i del Teatre Auditori de Granollers, estem explorant com seria l’Amor Brujo d’aquest segle, amb tallers conduïts per Alba Castellsagué: Quines cançons l’acompanyarien, quina influència tindria la tecnologia, quina visió tindrien noies i nois…

Per això un grup d’alumnes del PFI d’Instal•lacions electromecàniques del Centre Vallès i un altre del PFI d’imatge personal de Parc Estudi estan treballant l’obra i preparant una instal•lació de fotografies, que s’exposarà al vestíbul el dia de la representació de l’Amor Brujo de l’Orquestra de Cambra de Granollers al TAG el dia 19 d’abril.

Els objectius que cerquem són:
•    Reflexionar en grups homogenis per sexe, amb alumnes de PFI (programa de formació i inserció), sobre la incidència dels mòbils a les relacions personals en general i, concretament, a les relacions de parella.
•    Modificar els usos de producció amb el smartphone, del cercle autorreferencial (selfie) al vincle amb l’entorn ampli (ciutat)
•    Aproximar a alumnes del PFI al Teatre Auditori de Granollers, tant com a equipament cultural, com a la seva programació

Us animem a col·laborar amb nosaltres fent servir el #amorbrujoxxi a les xarxes socials.

Proposta de Circ

Un grup de 15 joves aniran a veure Cabaret Elegance al Teatre Auditori de Granollers el 24 de març. Una companyia de circ, Los Herrerita els farà quatre tallers per descobrir les diferents tècniques de circ: trapeci, fonambulisme, bola i monocicle a Roca Umbert. Després faran un taller obert a la plaça de la Llibertat del barri Congost, el dia 6 de juny, a les 17.30 h, on també faran de co-monitors amb els Herrerita a les persones que participin.

Proposta de Dansa

Els col•lectius que hi participen són dones que fan moviment corporal a La Troca i alumnes de 4t de primària de l’Escola Joan Solans que fan dansa a la classe de gimnàstica. L’espectacle conjunt el presentaran coincidint amb el Dia Internacional de la Dansa, el 29 d’abril, a la plaça de Sant Miquel, i serà una mostra de treball de moviment en relació a l'espai públic.

En aquest cas els dos col•lectius van anar a veure el mes de febrer al Teatre Auditori de Granollers Da capo de la companyia Otra Danza, i ara treballen en un Taller impartit per Dominik Borucki, un alemany que viu a Cardedeu, ballarí de dansa contemporània, coreògraf, actor, terapeuta i sanador creador, amb un currículum internacional. El treball consisteix a fer la preparació i el procés que requereixen els dos grups, tan diferents, per poder fer una presentació al carrer. A més en el cas de les dones es tracta d’oferir un espai de trobada per a dones que volen compartir i dedicar-se una estona a elles mateixes mitjançant el moviment, l’expressió corporal, la consciència corporal i la relaxació. Amb els nens i nenes també es treballa la consciència corporal, l’expressió corporal lliure, petites coreografies.  Tots dos grups fan el seu procés, l’emfoc es fixa més en el procés que en el resultat. El procés permet una trobada entre els dos grups que sigui significatiu i a partir d’aquesta trobada es desenvolupa la peça. La peça definitiva tindrà parts amb coreografia i altres improvitzades basades en un tema ben definit i treballat.    

La trobada entre tots dos col•lectius és interessant perquè podrien ser les mares o les àvies d’aquests nens i nenes. Segons el propi Dominik "Treballant junts comparteixen un ambient i una escolta que sols no poden tenir. Jo mateix estic encuriosit sobre com es desenvoluparà tot a finals del mes d’abril."

Projectes sociocomunitaris - projectes Enzim

Des del departament de cultura de l'Ajuntament de Granollers s'anomena tots aquests projectes sociocomunitaris com a Projectes Enzim. Són aquells basats en la creació, l'accès a la cultura i els seus espais, i la promoció de xarxes de col•laboració.

Els enzims són biomolècules que catalitzen les reaccions químiques (és a dir, n'augmenten la velocitat de reacció). Els projectes Enzim són acceleradors de reaccions. Catalitzadors que provoquen transformacions.

 Rep totes les novetats i compra entrades Registra't al Teatre Auditori!

Club de patrocini i mecenatge del Teatre Auditori de Granollers i de l'Orquestra de Cambra de Granollers

Mecenes d'or:

 • La Caixa - Obra Social

Mecenes de plata:

 • Estabanell Energia

Mecenes de bronze:

 • Sorea
 • La Mútua
 • Estrella Damm

Patrocinadors

 • APC Europe
 • Àgora Assessorament i Serveis
 • Vac-Tron
 • MB Motors

Empreses col·laboradores:

 • Enginyers Industrials de Catalunya
 • Les Flors - Roser Soldevila
 • Pàrquing Blaus
 • Hotel Ciutat de Granollers
 • Video Studi
 • Gran Centre

Mitjans de comunicació:

 • Vallés Oriental Televisió
 • Ràdio Granollers

Torras i Bages, 50 , 08401, Granollers | Telèfon: 93 840 51 21

Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Facebook Twitter Google + YouTube RSS

GestorDeContignuts.cat + Perception