Mesures excepcionals de prevenció COVID-19 per accedir al Teatre Auditori de Granollers.

 

MÉS INFORMACIÓ

×

Sí, primer ministre

Finalitzat
2012-2013
DURADA: 

2 hores

Dissabte 31 d'agost | 22:30 h

Teatre Auditori - Sala Gran

 

Preu de venda anticipada: 22 euros
Preu la setmana de Festa Major: 25 euros


Autors: Antony Jay i Jonathan Lynn
Versió i direcció: Abel Folk
Repartiment: Joan Pera, Carles Canut, Victòria Pagès, Ferran Rañé, Marta Angelat i Dafnis Balduz

Mentre l’amenaça del col·lapse financer està a poques hores de ser una realitat, l’única esperança de rescat descansa sobre un acord moralment dubtós del govern anglès amb el ministre de Relacions Exteriors de Kumranistan.
El Primer Ministre britànic Jim Hacker i el seu equip s’enfrontaran a un moment molt delicat en el que tindran que prendre ràpides i complicades decisions que posaran al descobert les vergonyes i la hipocresia de la política en general i dels mandataris anglesos en particular. Però, com acostuma a succeir, tots i cada un dels responsables que es veuen implicats en la trama tenen els seus propis interessos i contactes. Seran capaços de posar-se d’acord per trobar una solució satisfactòria per a tots?
Els enganys, els escàndols i la intriga componen una desenfrenada sàtira política que, sense perdre el seu to còmic, també remourà els debats polítics i socials més intensos i profunds de la nostra societat actual.

Els personatges:

JIM HACKER (Joan Pera) - El Primer Ministre
Ministre d’Assumptes Administratius de la Corona Britànica (càrrec fictici). És un personatge complex en el fons, tot i que a simple vista no ho sembla. És víctima de moltes pressions dins la seva cúpula de govern que l’acusen d’incompetent i el fan sentir en tot moment com un ignorant. Ho és en certa manera, però darrere d’aquest personatge hi ha un bon cor i certa moralitat -a la qual no dubta, portar-li la contrària si hi ha un interès per sobre- tot i el càrrec que ostenta, evoluciona profundament al llarg de la funció. Es tracta d’un polític interessat en portar a terme diverses reformes, però els seus objectius es veuen frustrats per un obstacle: el funcionariat.

SIR HUMPHREY APPLEBY (Carles Canut) - Secretari d’Estat de la Corona
És l’astut i obstructiu secretari permanent del ministeri. És un alt funcionari de la Corona Britànica amb tot el que això comporta. La peculiaritat del seu càrrec és que no
és escollit democràticament pel poble sinó que depèn directament de la Reina. S’expressa com un exemple sobre la llei, una persona culta, amb molta experiència i sense escrúpols. Com un observador que juga amb els governants que van i vénen per mantenir l’estabilitat del país sota els seus interessos. Representa la imatge del funcionari immobilista que vol manipular el ministre per tal de no canviar substancialment l'estat de les coses.

BERNARD WOLLEY (Dafnis Balduz) - Secretari privat principal del Ministre
És la viva imatge de Sir Humphrey de jove. Encara no ha adquirit la seguretat i la mà dreta del seu “mestre” però està molt format acadèmicament i també és un càrrec de la Corona i no del govern democràtic. Defensor del funcionariat de primer nivell. Es tracta d’un personatge tan cordial com irònic, que es troba en mig de dues posicions. D’una banda, el marca la seva lleialtat al ministre, i de l’altra, la col·laboració amb el funcionariat (rol que encarna Sir Humphrey).

CLAIRE SUTTON (Victòria Pagès) - Consellera política especial del Govern
Dona d’uns 40 anys, atractiva, intel·ligent, treballadora i amb empenta. Una tecnòcrata total que està ben informada en tot moment gràcies a la seva àmplia xarxa de contactes. Una persona solvent, resolutiva i eficaç que no frena per molts entrebancs que trobi a l’hora d’assolir un objectiu. Per la Claire, el fi sempre justifica els mitjans si ha de defensar al seu president i partit polític. Es planteja un dilema des del principi: hi ha alguna cosa més que una relació professional entre ella i el Primer Ministre?

AMBAIXADOR KUMRASNISTAN (Ferran Rañé)
És un ambaixador estranger d’un país remot però format amb la cultura i els coneixements d’Anglaterra. Representa el diplomàtic perfecte. Tot i la seva educació anglosaxona conserva les seves arrels i és el personatge més clar a l’hora d’exposar els arguments. És qui planteja el conflicte, mostrant nous posicionaments morals inacceptables per la resta.

LILLIAN BURMHAM (Marta Angelat) - Directora General BBC
La BBC és patrimoni de tots els ciutadans britànics. Intocable, poderosa i “objectiva”. Amb la Corona i el Govern, la BBC suposa la tercera branca del poder, els mitjans de comunicació. Aquella branca que s’enfronta a les injustícies i a la corrupció del governants. Però no sempre és així...

FENOMEN TEATRAL A ANGLATERRA
“Sí, primer ministre” és una comèdia que fa petar de riure, però real i propera, basada en la guardonada sèrie de la BBC d’Antony Jay i Jonathan Lynn, que es va convertir posteriorment en un èxit de TV3. Els autors originals s’han reunit per crear la peça teatral basada en el mateix format i enginy de la sèrie aportant una història més actual i un dinamisme encara més desenfadat i trepidant. Des de fa 3 anys, “Yes, prime minister” triomfa a Anglaterra on recull un gran èxit de crítica i públic al West End londinenc. Després d’estrenar-se al Festival de Teatre de Chichester al 2010, la producció es va presentar al teatre Apolo de Londres. Després de fer temporada en altres localitats i d’una extensa gira, ha tornat al West End, concretament a Trafalgar Studios.
Un fenomen que transporta a l’espectador a una sàtira que posa el dit a l’ull a tots els sectors poderosos. Un humor àcid anglès, enginyós i intel·ligent que reflecteix la classe política des de la ironia i que deixarà empremta als espectadors. Un argument estructurat de forma semblant als capítols de la sèrie, que en aquest cas desenvolupa un conflicte que remou els ciments de la moral britànica fins a la última conseqüència. Una obra de teatre molt completa que juga amb tots els ingredients que l’han convertida en èxit.

Vídeo de l'espectacle: