Temporada 23-24

Episodis:

Episodi 1: Momi Maiga, la kora i el mestissatge cultural. Amb Carles Aulet
Episodi 2: Música i ciència. Peixos i planetes. Amb Pere Artís
Episodi 3: L'òpera, Walt Whitman i la democràcia. Amb en Jordi Casanova
Episodi 4: El cicle Carles Riera: Música de cambra per a sensibilitats especials
Episodi 5: Tubs, cordes i campanes. Sobre música i espiritualitat. Amb Valentí Miserachs i Alba Nogueras
Episodi 6: Simfonies i obertures amb Guillem Ponsí
Episodi 7: Ballem sardanes amb Xavier Tudela
Episodi 8: Xostakòvitx, Bach, Toldrà i la tradició
Episodi 9: No només els cors vénen de Clavé. Amb Jaume Carbonell
Episodi 10: La Flauta Màgica i els conflictes de gènere

Episodi 10

Segurament heu sentit a dir que La Flauta Màgica de Mozart és una òpera amb moltes referències a la maçoneria, però potser no teniu gaire clar què vol dir tot això… En aquest episodi revisem l’argument i la música de La Flauta Màgica i mirem de desxifrar aquest contingut maçònic per descobrir que, sorprenentment, a més, hi ha una relació amb les qüestions de gènere que tant ens interessen actualment. I si parlem d’aquesta òpera és perquè, properament, a Granollers gaudirem d’una òpera infantil adaptant aquesta popular obra de Mozart! Per a les explicacions d'aquest programa ens hem basat en un fantàstic llibre de Pere-Albert Balcells titulat Escoltar La Flauta Màgica de Mozart.

Per a les explicacions del programa d’avui ens hem basat en un fantàstic llibre de Pere-Albert Balcells: Escoltar "La flauta màgica" de Mozart.

I us deixem com sempre una playlist amb les músiques que hi hem pogut escoltar.

Episodi 9

Aquest 2024 fa 200 anys que va néixer Josep Anselm Clavé i també en fa 150 que va morir. Per aquest motiu durant tot l’any es commemora l’Any Clavé i el Cor de Cambra de Granollers s’hi suma oferint un concert basat en la tradició claveriana. En aquest episodi hem convidat el Doctor en Història de l’Art Jaume Carbonell, que va fer la seva tesi doctoral justament sobre la figura de Clavé.

El llibre del professor Carbonell del qual parlem en el programa és aquest: Josep Anselm Clavé i el naixement del cant coral a Catalunya.

També us recomanem el llibre d’en Roger Canadell, més breu i més recent: Josep Anselm Clavé: una vida al servei de la cultura i la llibertat.

I us deixem com sempre una playlist amb les músiques que hi hem pogut escoltar.

Episodi 8

Un rus, un alemany i un català… Sembla l’inici d’un acudit però són els compositors dels quals parlem en aquest pòdcast. Personatges molt allunyats entre ells dels quals sentirem obres molt diferents però que tenen una cosa en comú: incorporen músiques tradicionals o heretades d’èpoques anteriors. Són peces que esborren els límits entre música culta i música popular i esdevenen simplement música per a ser escoltada i gaudida. En aquest episodi us recomanem dos llibres que us deixem aqui referenciats:

I us deixem com sempre una playlist amb les músiques del programa.

Episodi 7

Com d’antiga és la sardana? Sempre s’ha ballat a tota Catalunya? Per què no ha tingut més ressò fora de les nostres fronteres? Realment és la dansa més bella de totes les danses que es fan i es desfan? Parlem d’això i de més coses amb el compositor de sardanes Xavier Tudela que ens ajuda a descobrir aquest gènere que alguns diuen que genera un interès creixent entre una part de la població més jove.

Si voleu aprofundir més en la relació entre Manuel de Falla i la Sardana us recomanem aquest article de l’Albert Fontelles sobre el tema: Manuel de Falla catalanófilo: la sardana y la sonoridad de la cobla en Atlántida.

Per escoltar la sardana “Per als meus pares” d’en Xavier Tudela, que ha sonat a l’episodi podeu visitar el seu canal de Youtube.

La resta de músiques que han sonat a l’episodi, així com una selecció de sardanes de concert, la trobareu a la nostra playlist.

Episodi 6

L’Orquestra de Cambra de Granollers presenta un concert amb una selecció de música simfònica de tots els temps. Un concert amb grans èxits de la clàssica que sempre ve de gust escoltar perquè per alguna cosa són èxits! I a Sons en el Temps convidem el jove director i compositor Guillem Ponsí per comentar amb ell alguns aspectes tècnics de part de les obres que hi sentirem.

Si voleu escoltar tranquilament les músiques que han sonat a l’episodi us deixem aquí la playlist corresponent.

Episodi 5

L’orgue Josep Maria Ruera de l'església de Sant Esteve de Granollers fa quinze anys i ho celebra amb un concert on es combina aquest instrument amb l’orquestra de corda i el carilló. Conversem amb el compositor Valentí Miserachs sobre la música sacra en general i també sobre l’obra que ell mateix dirigirà en el concert. A més, ens visita l’Alba Nogueras del podcast Un espai al pentagrama amb qui fem un episodi compartit.

El podcast de l’Alba el podreu escoltar aquí.

La Fundació Pro Música Sacra de Granollers ofereix diversos concerts durant tot l’any. Per tenir-ne tota la informació visiteu musicasacragranollers.org.

En aquest concert s’estrena una obra d’en Pol Requesens. Aquí teniu el seu web per tal de conèixer-lo millor: pol.requesensroca.com.

I, com sempre, si voleu escoltar tranquilament les músiques que han sonat a l’episodi us deixem aquí la playlist de l'episodi.

Episodi 4

Els conservatoris i les escoles de música fan una gran feina ensenyant com es llegeix una partitura o com es toca un instrument, però per gaudir de la música no calen grans estudis: cal només aturar-se a escoltar i gaudir del que se'ns ofereix. I això, com tantes coses, és un hàbit que es pot adquirir de moltes maneres com, per exemple, anant a concerts.

Per això el conservatori de Granollers organitza un cicle de concerts de cambra,el Cicle Carles Riera, amb la voluntat que en pugui gaudir tothom que tingui “la sensibilitat que té qualsevol criatura en néixer”, en paraules del pedagog i clarinetista granollerí Carles Riera, que dóna nom a aquest cicle.

Si voleu veure com toca el piano el jove Ot Ortega, cliqueu aquí.

Aquí trobareu informació sobre en Ramon Humet.

I, com sempre, si voleu escoltar tranquilament les músiques que han sonat a l’episodi us deixem aquí la playlist.

Episodi 3

I si en comptes de rebutjar l’òpera perquè “no és per nosaltres” la reclamem perquè arribi a tothom? Si ens agrada el teatre i ens agrada la música, perquè tenim por de l’òpera?

La temporada de la Fundació Òpera Catalunya arriba a Granollers com cada temporada. En aquest episodi comentem una mica la temporada 2023/24 i també parlem del món de l’òpera amb el tenor Jordi Casanova.

Trobareu tota la informació de la temporada d’Òpera Catalunya aquí.

I, com sempre, si voleu escoltar tranquil·lament les músiques que han sonat a l’episodi us deixem aquí la playlist de l'episodi.

Episodi 2

 

Quina és la relació entre la ciència i la música? Doncs la mateixa que té la ciència amb qualsevol cosa on intervinguin la matèria i l’energia! Els humans ens hem preguntat durant mil·lenis si hi ha una harmonia en l’univers i, alhora, ens hem esforçat a crear aquesta harmonia a través de la música. Reflexionem sobre aquestes i altres qüestions amb l’enginyer acústic Pere Artís.

Aqui teniu alguns vídeos del professor Eugenio Coccia on parla (en italià) sobre música i ciència:

Eugenio Coccia – Le onde gravitazionali: la musica dell’Universo
Eugenio Coccia, Paola Crisigiovanni: Le Onde nel Jazz. La ricerca delle onde gravitazionali...
Not(t)e al MUSE - musica e scienza con Paolo Fresu, Gianluca Petrella, Eugenio Coccia

I, com sempre, si voleu escoltar tranquilament les músiques que han sonat a l’episodi us deixem aquí la playlist corresponent.

Episodi 1

Aquesta temporada el Teatre Auditori de Granollers convida a l’intèrpret de kora senegalès Momi Maiga per oferir dos concerts: un amb les veus de la Societat Coral Amics de la Unió i l’altre amb l’Orquestra de Cambra de Granollers. Es tracta de dues ocasions on es parlarà molt de mestissatge musical, i nosaltres ens preguntem què vol dir ben bé això del  mestissatge. A més, descobrim la cultura que envolta l’instrument d’en Momi Maiga, la kora, amb les explicacions que ens aporta el lutier Carles Aulet.

Si voleu conèixer més sobre la kora i la feina d’en Carles visiteu el seu web KORA instrument (Arpa Àfrica Occidental).

També us deixem aquí la resta d’enllaços que comentem al podcast:
Informació sobre la kora al web del Museu de la Música de Barcelona
Vídeo resum del curs d'en Momi Maiga

I, com sempre, si voleu escoltar tranquilament les músiques que han sonat a l’episodi us deixem aquí la playlist corresponent.