Episodi 1: Momi Maiga, la kora i el mestissatge cultural. Amb Carles Aulet.
Episodi 2: Música i ciència. Peixos i planetes. Amb Pere Artís.
Episodi 3: L'òpera, Walt Whitman i la democràcia. Amb en Jordi Casanova.
Episodi 4: El cicle Carles Riera: Música de cambra per a sensibilitats especials.
Els conservatoris i les escoles de música fan una gran feina ensenyant com es llegeix una partitura o com es toca un instrument, però per gaudir de la música no calen grans estudis: cal només aturar-se a escoltar i gaudir del que se'ns ofereix. I això, com tantes coses, és un hàbit que es pot adquirir de moltes maneres com, per exemple, anant a concerts.
Per això el conservatori de Granollers organitza un cicle de concerts de cambra,el Cicle Carles Riera, amb la voluntat que en pugui gaudir tothom que tingui “la sensibilitat que té qualsevol criatura en néixer”, en paraules del pedagog i clarinetista granollerí Carles Riera, que dóna nom a aquest cicle.
Si voleu veure com toca el piano el jove Ot Ortega, cliqueu aquí.
Aquí trobareu informació sobre en Ramon Humet.
I, com sempre, si voleu escoltar tranquilament les músiques que han sonat a l’episodi us deixem aquí la playlist.
I si en comptes de rebutjar l’òpera perquè “no és per nosaltres” la reclamem perquè arribi a tothom? Si ens agrada el teatre i ens agrada la música, perquè tenim por de l’òpera?
La temporada de la Fundació Òpera Catalunya arriba a Granollers com cada temporada. En aquest episodi comentem una mica la temporada 2023/24 i també parlem del món de l’òpera amb el tenor Jordi Casanova.
Trobareu tota la informació de la temporada d’Òpera Catalunya aquí.
I, com sempre, si voleu escoltar tranquil·lament les músiques que han sonat a l’episodi us deixem aquí la playlist de l'episodi.
Quina és la relació entre la ciència i la música? Doncs la mateixa que té la ciència amb qualsevol cosa on intervinguin la matèria i l’energia! Els humans ens hem preguntat durant mil·lenis si hi ha una harmonia en l’univers i, alhora, ens hem esforçat a crear aquesta harmonia a través de la música. Reflexionem sobre aquestes i altres qüestions amb l’enginyer acústic Pere Artís.
Aqui teniu alguns vídeos del professor Eugenio Coccia on parla (en italià) sobre música i ciència:
Eugenio Coccia – Le onde gravitazionali: la musica dell’Universo
Eugenio Coccia, Paola Crisigiovanni: Le Onde nel Jazz. La ricerca delle onde gravitazionali...
Not(t)e al MUSE - musica e scienza con Paolo Fresu, Gianluca Petrella, Eugenio Coccia
I, com sempre, si voleu escoltar tranquilament les músiques que han sonat a l’episodi us deixem aquí la playlist corresponent.
Aquesta temporada el Teatre Auditori de Granollers convida a l’intèrpret de kora senegalès Momi Maiga per oferir dos concerts: un amb les veus de la Societat Coral Amics de la Unió i l’altre amb l’Orquestra de Cambra de Granollers. Es tracta de dues ocasions on es parlarà molt de mestissatge musical, i nosaltres ens preguntem què vol dir ben bé això del mestissatge. A més, descobrim la cultura que envolta l’instrument d’en Momi Maiga, la kora, amb les explicacions que ens aporta el lutier Carles Aulet.
Si voleu conèixer més sobre la kora i la feina d’en Carles visiteu el seu web KORA instrument (Arpa Àfrica Occidental).
També us deixem aquí la resta d’enllaços que comentem al podcast:
Informació sobre la kora al web del Museu de la Música de Barcelona
Vídeo resum del curs d'en Momi Maiga
I, com sempre, si voleu escoltar tranquilament les músiques que han sonat a l’episodi us deixem aquí la playlist corresponent.