Temporada 22-23

Episodis:

Episodi 1: Presentació de la temporada 22/23
Episodi 2: Impressionisme místic (amb Josep Maria Roger)
Episodi 3: Calidoscopi i sinestèsia
Episodi 4: Haydn: clàssic o romàntic?
Episodi 5: El violoncel de Garreta
Episodi 6: Serenates
Episodi 7: Gospel i Barbershop: Made in America
Episodi 8:
Orelles obertes: Magnus Lindberg i la música del nord
Episodi 9: Passions
Episodi 10: Idil·lis
Episodi 11: Missa per la Pau
Episodi 12: Un Rèquiem participatiu

Episodi 12

Com a commemoració del 85è aniversari del bombardeig feixista sobre Granollers la ciutat gaudirà d’un concert amb el Rèquiem de Fauré com a obra central. Hi actuaran l’Orquestra de Cambra de Granollers i diversos cors de la Societat Coral Amics de la Unió, amb la participació de cantaires que s’han apuntat expressament per aquest projecte. Per això dediquem una bona estona a parlar dels projectes corals participatius i convidem en Xavi Cheto: un expert en formar part de projectes corals participatius.

Les músiques de l’episodi es poden escoltar en aquesta llista d’Spotify.

Episodi 11

L’Escolania de Montserrat i Veus - Cor Infantil Amics de la Unió estrenen la Missa per la Pau de Bernat Vivancos i per això ens preguntem, entre altres coses, sobre la situació i el sentit de la música sacra avui en dia. Alhora, parlem de diverses versions de la cançó popular El Cant dels Ocells i de com ha passat de ser una nadala a un símbol pacifista i ho fem gràcies a un fil de Twitter d’en Xavier Pagès Corella.

També hem parlat de la Fundació Pro Música Sacra de Granollers i del podcast Veure-hi de l’Enric Jardí.

Les músiques de l’episodi es poden escoltar en aquesta llista d’Spotify, excepte algunes versions de El Cant dels Ocells que trobareu al fil de twitter que us hem comentat abans.

Episodi 10

Avui parlem de música que surt de l’amor i de la natura: es pot ser més romàntic? Revisem les obres de Wagner i de Janacek però també ens entretenim en la fantàstica peça de Charles Ives que es planteja el sentit de la vida.

Les músiques de l’episodi es poden escoltar en aquesta llista d’Spotify

Episodi 9

La música de Bach sempre ens permet parlar de qualsevol tema. En aquesta ocasió revisem per sobre què es pot escoltar en una passió barroca i també parlem de com és d’important el tempo a l’hora de d’interpretar una obra amb criteris historicistes.

Per a il·lustrar com s’entenia aquest tema en el Barroc parlem d’un tractat de l’època: el mètode per a flauta de Johann Joachim Quantz, que està publicat en català per l’editorial Tritò.
També parlem de com d’important era la interpretació dels textos sagrats en aquestes obres. Si us interessa aprofundir en la traducció d’aquests els trobareu en castellà a la fantàstica web cooperativa Kareol.es.
Per acabar i com sempre, recomanem un pòdcast. Aquesta vegada es tracta del podcast literari de Javier Peña Grandes Infelices, un projecte de Blakie Books.

Les músiques de l’episodi es poden escoltar en aquesta llista d’Spotify, que us pot servir també per explorar diverses versions de les passions de Bach a veure quina us agrada més!

Episodi 8

El grup BCN216 ofereix un concert amb repertori del compositor finès Magnus Lindberg. A partir d’això revisem l’important paper que han jugat Finlàndia i la resta de països nòrdics en la música de nova creació.
En el podcast recomanem alguns llibres, dels quals us deixem les referències aqui:

També parlem del programa de RNE Clásica Música i Significado, que podeu escoltar aquí.
I la Laia ens proposa el programa de Catalunya Ràdio Les dones i els dies, de la Montse Virgili.
Per acabar, ja sabeu que, com sempre, podeu escoltar totes les músiques que han sonat a l’episodi a la següent playlist.

Episodi 7

Els propers concerts del TAG ens transporten als Estats Units i a diverses formes de músiques populars: El Gospel, sorgit de les esglésies afroamericanes i amb orígens en els espirituals que es cantaven als camps de cotó; i el Barbershop, del qual ens parla el clarinetista i cantant del quartet Hanfris, Gener Salicrú.

Podeu escoltar totes les músiques que han sonat a l’episodi a la següent playlist.

I, com sempre, recomanem un nou podcast que avui ha estat Santa Eulàlia, un projecte d’entrevistes a l’entorn de la ciutat de Barcelona però que va molt més enllà.

Episodi 6

Suposem que deu ser bonic que et cantin sota el balcó a la llum de la lluna… Segons qui canti i què canti és clar… Aquest és l’orígen del terme “serenata” però amb el temps va anar canviant. Parlem de les serenates en el Barroc i el Classicisme fins arribar al Romanticisme, destaquem el projecte Musicànim de l’OCGr que no deixa de ser una manera d’oferir serenates a qui passa moments difícils, i ens alegrem de poder sentir música de Turull i poemes de Rosa Leveroni.

Si voleu saber més coses sobre aquesta poeta, us deixem aquí l’enllaç al vídeo del qual fem esment a l’episodi.

Podeu escoltar totes les músiques que han sonat a l’episodi a la següent playlist.

I, com sempre, recomanem un nou podcast que avui ha estat El tren de la història.

Episodi 5

Ens fa molt feliços veure com les joves generacions de músics incorporen en el seu repertori obres de compositors catalans que mereixen ser reivindicades, com la fantàstica sonata per a violoncel i piano de Juli Garreta.

Parlem d’aquesta música i d’altres coses amb la violoncelista Tais Costa.

Si escolteu l’episodi i us ha agradat la música que s’hi sent, recordeu que la teniu disponible en un disc titulat Mar Plana del violoncelista Romain Garioud i el pianista Daniel Blanch, que és també el president de la Fundació Joan Manén de qui us recomanem que visiteu el web si us interessa conèixer millor els nostres compositors i intèrprets.

També hem parlat d’un video on l’Arnau Tordera parla sobre Garreta que us deixem enllaçat aquí.

Podeu escoltar totes les músiques que han sonat a l’episodi a la següent playlist.

I ja que parlem de patrimoni musical català, el podcast recomanat en aquesta ocasió havia de ser Paperets: un podcast de Ficta on en Pere-Andreu Jariod ens obre les portes a aquest interessantíssim món. No us el podeu perdre!

Episodi 4

L'Orquestra de Cambra de Granollers proposa un concert amb les simfonies "Sturm und Drang" de Haydn i nosaltres ens plantegem si realment es poden classificar els moviments artístics en vitrines d'un "Museu imaginari".

Podeu escoltar totes les músiques que han sonat a l’episodi a la següent playlist.

I la recomanació podcastil d’aquest episodi és pel Fans de l’Alcover Moll: un projecte del poeta Martí Sales que reflexiona sobre les lletres de les cançons. Molt recomanable!

Episodi 3

Es poden sentir els colors? Es pot veure la música? El concert Calidoscopi del Cor de Cambra de Granollers ens fa reflexionar sobre aquestes idees i parlem de com les sensacions que generen les diverses arts en els nostres sentits poden arribar-se a confondre.

Us deixem com sempre enllaços relacionats amb les coses que comentem. Podeu investigar sobre en Neil Harbisson o si preferiu escoltar-lo a ell directament, podeu mirar aquest vídeo.

A més, com a cada episodi, recomanem un podcast, avui sobre storytelling: Gabinete de Curiosidades i ja que parlem en part de la relació entre música i arts visuals, la Laia us recomana el llibre Music in Art i també té un record per al dibuixant i humorista gràfic Sempé que va morir fa uns mesos i que va dedicar gran part dels seus dibuixos al món de la música.

I ja sabeu que podeu escoltar totes les músiques que han sonat a l’episodi en aquesta playlist.

Episodi 2

Els dos primers concerts de la temporada giren a l’entorn del piano i ens permeten relacionar la música barroca amb la del Romanticisme. Per parlar de tot això ens visita el pianista Josep Maria Roger, a qui sempre és un plaer escoltar.

Amb ell parlem de Bach i de les dues llegendes de Liszt dedicades a Sant Francesc d’Assís i a Sant Francesc de Paula.

També hem parlat del viatge d’hivern de Schubert  que ens ha portat a recomanar un llibre i i un enregistrament musical.

El llibre és la traducció del Winterreise feta per Miquel Desclot.

I l’enregistrament és aquesta versió de l’obra amb el Quartet Brossa i la Judit Neddermann.

Acabem amb la nostra recomanació podcastil que és en aquesta ocasió per a Domini Màgic, un podcast literari d’Anna Ballbona.

I ja sabeu que podeu escoltar totes les músiques que han sonat a l’episodi a la nostra playlist.

Episodi 1

Engeguem la nostra segona temporada i ho fem amb novetats: enregistrament del Podcast a Ràdio Granollers, nova imatge i més coses que expliquem en aquest primer episodi, en el qual fem una repassada de quins concerts ens esperen els propers mesos i, per tant, de què parlarem en els propers episodis.

Com sempre, aquí teniu les músiques que han sonat a l’episodi d’avui: Presentació de temporada 22-23.

I comencem una petita secció de recomanació de podcasts amb Un Espai al Pentagrama, una proposta de Ficta i l’Alba Nogueras.