Un matí d'orquestra

De la mà d'Apropa Cultura, l’Orquestra de Cambra i el Teatre Auditori de Granollers impulsen el projecte “Un matí d’orquestra”, una activitat musical participativa que es realitza els matins, entre setmana, conduïda pel musicoterapeuta Mateu Aregay, destinada a persones que per les seves característiques o necessitats sovint no poden gaudir de l’oferta cultural adreçada al públic habitual. 

Es tracta d’una activitat dirigida a entitats i serveis socials que atenen a persones amb discapacitat intel·lectual, gent gran, persones que conviuen amb un trastorn mental o amb Alzheimer, així com els seus cuidadors o familiars, i a persones privades de llibertat, i que sovint no tenen activitats adaptades a les seves necessitats especials.

Consisteix en una sessió musical que dividim en 3 parts:

  1. Taller musical participatiu sota la direcció del musicoterapeuta Mateu Aregay: fem música junts amb instruments d'orquestra!
  2. Una trobada personal amb músics de l’Orquestra de Cambra de Granollers.
  3. Una audició musical en directe d’una estona de l’assaig de l’Orquestra preparant el concert que oferirà el cap de setmana.

La trobada amb músics és una oportunitat pels usuaris de conèixer artistes de primer nivell i d'utilitzar el potencial de la música com a mitjà de contacte social i d'expressió no verbal. Durant el taller es treballa per fomentar la motivació, les habilitats comunicatives i les interaccions socials dels usuaris.

Beneficis del projecte

El programa Apropa Cultura ha portat a terme un estudi, conjuntament amb l’ESMUC i la Universitat de Vic per saber els beneficis i els punts claus que generen l’èxit d’aquesta activitat a l’Auditori de Barcelona, i entre les conclusions en destaquem tres:

  • El potencial de la pràctica de les arts, especialment la música, utilitzada com a mitjà de contacte social i d’expressió no verbal, que fomenta la motivació, les habilitats comunicatives i les interaccions socials dels usuaris.
  • La institució cultural i el professional que dirigeix l’activitat: Dur a terme l’activitat en un equipament de prestigi garanteix l’interès per part dels usuaris, i que el professional que ho dirigeix sigui un professional amb experiència per guiar grups, és clau pel seu funcionament.
  • Activitat adaptable: Es pot adaptar l’activitat tant a nivell cognitiu com a nivell físic, segons les condicions de cada un dels participants.

Participants en el projecte

Durant la temporada 2019/2020 van participar més de 300 persones en un total de 16 tallers, provinents de col·lectius de persones amb discapacitat intel·lectual, persones que conviuen amb un trastorn mental, persones privades de llibertat o gent gran amb Alzheimer, parkinson i els seus acompanyants. Durant la temporada 2020/2021, afectada per la pandèmia, hem pogut realitzar tallers amb persones amb discapacitat intel·lectual i per a persones que conviuen amb un problema de Salut mental.  A més a més i mentre duri la pandèmia, hem ofert a les residències de gent gran poder anar a fer la part del taller de musicoteràpia als seus equipaments, un proposta ben rebuda a les residències, que ha contat amb gran participació dels usuaris.

Més informació: Un matí d'orquestra | Apropa Cultura

 

Fotos d'un matí d'orquestra