2023 | Les portes del món

La Sara és una nena cega de set anys que viu amb el seu pare en un petit apartament situat a la primera planta d’un gran bloc de pisos, a les afores d’una gran ciutat. El somni de la Sara és fer la volta al món, com el seu heroi, Phileas Fogg, el protagonista de La volta al món en 80 dies, de Jules Verne, el llibre que el seu pare, el Daniel, li llegeix cada nit.

Un dia, la Sara li demana al seu pare que organitzi un gran viatge. Ell li diu que no és possible, però ella li respon que hi ha moltes formes de viatjar, i que segur que acabarà trobant alguna manera. Les vacances d’estiu s’apropen, i el Daniel se sent molt trist per no poder emportar-se la seva filla de viatge. Però una nit, parlant amb l’àvia de la Sara, se’ls acudeix un pla per a que la nena pugui fer la volta al món sense sortir de l’edifici.

El Daniel li dirà a la Sara que se’n van de viatge. Faran els preparatius i sortiran de casa carregats de maletes. Però el que faran és agafar un tren de rodalies i, després d’un breu recorregut, tornar al mateix edifici on viuen i dirigir-se a l’apartament d’una família d’origen indi, que els rebrà tot fingint que es troben en el seu país d’origen. Allà, la Sara jugarà amb els nens de la casa, que li explicaran tota mena d’històries meravelloses d’un lloc en el qual no han estat mai, però sobre el qual els agrada fantasiejar. I a la nit, la mare els explicarà, com sempre, un conte ambientat a la seva cultura.Aquest esquema es repetirà en diverses ocasions. Gràcies a la col·laboració d’altres veïns, la Sara també visitarà molts altres països del món… i, en un últim gir fantàstic, somiarà que arriba a la lluna, on parlarà amb els selenites, que, segons una vella tradició, guarden les coses que es perden a la Terra.

Cadascuna de les famílies que la Sara coneixerà haurà de fingir que viu en el seu país d’origen, la qual cosa l’obligarà també a viatjar imaginàriament. Quan el viatge s’acabi, i la Sara torni a casa, es produirà un últim diàleg amb el seu pare, en el qual no quedarà clar si la Sara s’ha cregut que ha viatjat realment a tots aquells països, o només ha fingit que s’ho creia.

> Un projecte de L'Auditori de Barcelona, impulsat al Vallès Oriental pel Teatre Auditori de Granollers i l'Associació Cultural de Granollers.

Dossier de premsa | Cantània 2023 'Les portes del món'

Ajuntaments participants

El projecte Cantània és possible gràcies a l'esforç de totes les institucions que hi participen, entre les quals es troben els ajuntaments de les escoles que en aquesta edició formen part de la cantata.

Aiguafreda, Bigues i Riells, Caldes de Montbui, Canovelles, Cànoves i Samalús, Cardedeu, Granollers, Gualba, L’ametlla del Vallès, La Garriga, La Llagosta, La Roca del Vallès, Figaró, Les Franqueses, Lliçà d’Amunt, Lliçà de Vall, Llinars del Vallès, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès de Vallès, Parets del Vallès, Sant Celoni, St Esteve de Palautordera, St. Feliu de Codines, St Fost de Campsentelles, St. Pere de Vilamajor, Santa Eulàlia de Ronçana, Sta. M. de Martorelles, Sta. M. Palautordera, Vallgorguina, Vallromanes, Vilanova del Vallès i Vilalba Sasserra.

Fitxa artística

Composició Raquel García-Tomás
Text Bernat Castany Prado
Direcció musical Elisenda Carrasco, Oriol Castanyer i Eva Martínez
Direcció escènica Adrià Aubert, Marta Gil i Cristina Martí
Coordinació musical Josep Prats 

Veus solistes: Alba Fernández Germán de la Riva
Piano: Joan Ramon Company
Flauta: Ophélie Derieux
Saxo alt: Tere Gómez
Violí: Paula Sanz
Viola: Gemma Pujol
Violoncel: Irma Bau
Contrabaix: Mario Lisarde
Percussió: Ferran Carceller

Patrocinadors del projecte al Vallès Oriental: Empreses Agbar i Sagalés.

Concerts i escoles participants

- Concert 1. Divendres 2 de juny a les 20 h: Cor 1: Escola Marinada i Escola Camins. Cor 2: Escola La Sagrera. Cor 3: Escola Ginebró. Cor 4: Escola Anna Mogas i Institut Escola Miquel Martí i Pol.

- Concert 2. Dissabte 3 de juny a les 11.30 h: Cor 1: Escola Can Manent i Escola Simeó Rabasa. Cor 2: Escola Les Planes i Escola La Torreta. Cor 3: Escola Torre Roja i Escola Vila Parietes. Cor 4: Escola Puiggraciós.

- Concert 3. Dissabte 3 de juny a les 16.30 h: Cor 1: Escola Vallgorguina i Escola Mestres Munguet-Cortés. Cor 2: Institut Escola La Tordera. Cor 3: Escola Montnegre, Escola L'Avet Roig i Escola Colors. Cor 4: Escola Sant Lluis Gonçaga i Escola Lledoner.

- Concert 4. Dissabte 3 de juny a les 20 h:Cor 1: Escola Els Picots i Escola La Falguera. Cor 2: Escola Pilar Mestres-Jaume Torrens i Escola Els Quatre Vents. Cor 3: Escola Les Pruneres i Escola Jacint Verdaguer. Cor 4: Escola Guerau de Liost.

- Concert 5. Diumenge 4 de juny a les 11.30 h: Cor 1: Escola Pia Granollers. Cor 2: Escola Can Parera i Escola Joan Salvat Papasseit. Cor 3: Escola Sant Sadurní i Escola Fontmartina. Cor 4: Escola Soler de Vilardell i Escola Damià Mateu.

- Concert 6. Diumenge 4 de juny a les 16.30 h: Cor 1: Escola Mestres Montaña. Cor 2: Escola Montseny i Escola Joaquim Abril. Cor 3: Escola Can Besora i Institut Escola Els tres pins. Cor 4: Institut Escola Pallerola.

- Concert 7. Diumenge 4 de juny a les 20 h: Cor 1: Escola Granullarius i Escola Montmany. Cor 2: Escola Aqua Alba i Escola Sant Jordi Mollet del Vallès. Cor 3: Escola La Muntanya i Escola ACESCO. Cor 4: Escola Els Cingles i Escola El Roure.

- Concert 8. Dimecres 7 de juny a les 20 h: Cor 1: Escola Giroi. Cor 2: Escola EDUCEM i Escola Joan Abelló. Cor 3: Escola Ponent. Cor 4: Escola Tagamanent i Escola Salvador Espriu.

- Concert 9. Dijous 8 de juny a les 20 h: Cor 1: Escola Les Mimoses i Escola Mogent. Cor 2: Escola Pia de Caldes. Cor 3: Escola El Turó i Escola Joan Maragall. Cor 4: Escola Joan Sanpera i Torras.

- Concert 10. Divendres 9 de juny a les 20 h: Cor 1: Escola Palau d'Ametlla i Escola Sant Jordi de Montmeló. Cor 2: Escola Montbui. Cor 3: Escola Els Pintetons i Escola Ferrer i Guàrdia. Cor 4: Escola Federico García Lorca i Col·legi El Jardí.

- Concert 11. Dissabte 10 de juny a les 11.30 h: Cor 1: Escola Vallmanya. Cor 2: Escola Matagalls i Escola Lluís Piquer. Cor 3: Escola Germans Corbella. Cor 4: Escola El Farell.

- Concert 12. Dissabte 10 de juny a les 16.30 h: Cor 1: Escola Mogent. Cor 2: Escola Cervetó i Escola Joan Solans. Cor 3: Escola Ntra. Sra. de Montserrat. Fundació Albada. Cor 4: Escola Turó de Can Gili i Escola Jaume Balmes.

- Concert 13. Dissabte 10 de juny a les 20 h: Cor 1: Escola Sant Gervasi. Cor 2: Escola Municipal Salvador Llobet. Cor 3: Escola Pau Casals. Cor 4: Escola Lestonnac i Escola Anselm Clavé.

- Concert 14. Diumenge 11 de juny a les 11.30 h: Cor 1: Escola Congost i Escola El Calderí. Cor 2: Escola Pompeu Fabra, Escola Els Vinyals i Escola Santa Agnès de Malanyanes. Cor 3: Escola Gilpe i Centre d'Estudis Mollet. Cor 4: Escola Mil·lenari i Escola Trentapasses.

- Concert 15. Diumenge 11 de juny a les 16.30 h: Cor 1: Escola L'Estelada i Escola Les Aigües. Cor 2: Escola Ramon Macip-Dolors Granés. Cor 3: Escola Salvador Sanromà i Escola Ronçana. Cor 4: Escola El Colomer.

- Concert 16. Diumenge 11 de juny a les 20 h: Cor 1: SEK International School Catalunya. Cor 2: Escola L'Estel i Escola Les Llisses. Cor 3: Escola Pereanton i Escola Bertí. Cor 4: Escola Sant Vicenç.

Fotografies