Empúries

Finalitzat
2015-2016
DURADA: 

120 minuts

Dissabte 14 de maig | 21:00 h

Teatre Auditori - SGNO


Banda Municipal de Barcelona

Direcció: Salvador Brotons

Cobla de l’Escola Superior de Música de Catalunya

Amb la col·laboració de l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc)

Empúries
Empúries

La Banda Municipal de Barcelona commemora el 80è aniversari de l’estrena d’una de les obres més espectaculars que s’han escrit al nostre país. Parlem d’Empúries, del granollerí Josep Maria Ruera (1900-1988).

Podrem tornar a escoltar la partitura original que Ruera va presentar en el Festival de la SIMC de l’any 1936 “Tres moviments simfònics per a gran banda” més “Empúries: poema per a cobla i orquestra” (guanyadora del Premi Pau Casals dels Jocs Florals de Paris de l’ any 1959), obra que es convertiria en el quart moviment dels seus  “Quatre Poemes Simfònics”.

Una oportunitat única de poder tornar als orígens d’una gran obra, fruit d’un treball de temps, dedicació i interès per la cultura i la música de l’antiga Grècia i aparador d’una Catalunya, la del 1936, que es va convertir en el centre d’atenció del món musical contemporani. La partitura és un conjunt de poemes simfònics magnífics que porta al nostre imaginari l’arribada dels grecs a Catalunya a través del poble d’Empúries. Un homenatge al granollerí Ruera, músic i pedagog, cor de la música a Granollers i mestre estimat.

De família granollerina, Josep Maria Ruera i Pinart va néixer a Barcelona el 2 d’agost de 1900. Quan tenia 9 anys, la seva família es traslladà a viure a Granollers, ciutat a la qual restà estretament vinculat tota la seva vida. Aquesta es convertí, de fet, en escenari dels inicis de la seva formació, de la seva participació en diferents orquestres i del seu mestratge tant a l’Orquestra de Cambra com a l’Escola Municipal de Música de Granollers, on treballà fins a la seva jubilació.

El seu llegat com a compositor és extens i ric i compta amb nombrosos premis. Fou autor d’una setantena de sardanes i una vintena de revesses. Destaca, d’entre totes les seves creacions, l’obra Empúries. És aquesta, precisament ara que celebrem el 80è aniversari de la seva estrena, l’obra que la Banda Municipal de Barcelona i la Cobla ESMUC interpreten com a homenatge al mestre, sota la direcció de Salvador Brotons.

Empúries és un poema simfònic que evoca l’arribada dels grecs a l’Empúries antiga. En paraules del mateix Ruera: “Les comptades melodies que fins ara s’han pogut descobrir d’aquell temps llunyà varen suggerir-me la realització d’aquesta obra, concebuda pensant en el sistema modal grec, adaptat als instruments i al gust moderns. Els tetracords i pentacords de les dites modalitats són les cèl•lules en què es basa l’obra”. Empúries va néixer, doncs, fruit de l’especial interès que tenia el mestre Ruera en l’antiga Grècia. Inspirat contínuament per les runes d’Empúries, l’obra no fou el resultat d’un moment d’inspiració puntual, sinó que va ser conseqüència del treball i la dedicació vital d’un home corprès per l’antiga civilització grega.

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més informació
ACCEPTAR