Escolania de Montserrat

Finalitzat
2017-2018
DURADA: 

90 minuts

Divendres 25 de maig | 21:00 h

Església de Sant Esteve de Granollers


Concert a l'Església Sant Esteve de Granollers

Escolania de Montserrat

Direcció: Llorenç Castelló
Baríton: German de la Riva
Rapsoda: Carme Giménez
Orgue: Vicenç Prunés

Escolania de Montserrat
Escolania de Montserrat

L’Escolania de Montserrat participa en la commemoració del 80è aniversari del bombardeig de Granollers, 10 anys més tard de solemnitzar la inauguració de l’orgue Josep Maria Ruera de Sant Esteve de Granollers, excel·lent orgue alemany que ha permès a la ciutat celebrar anualment un cicle de concerts d’orgue.

A l’entorn del patrimoni musical propi generat a Montserrat mateix al llarg dels segles, L’Escolania proposa en aquest concert fer un tribut especial a la pau, amb peces del segle XXI com és l’estrena de Da Pacem Domine del jove compositor igualadí, Pol Requesens. El concert comptarà també amb obres de Bernat Vivancos –una d'elles, L'Ametller, peça dedicada a la pau i estrenada al 2017 al Kennedy Center de Nova York amb motiu del centenari del President J.F. Kennedy–, Francis Poulenc, Johannes Brahms, Piotr Moss i obres del repertori propi que l'Escolania canta a Montserrat".

 

PROGRAMA

1a Part

Germinans germinabit                                                  Cant gregorià

Salve d’ecos*                                                                    P. Joan Cererols (1618-1680)

Nigra sum (1943)                                                            Pau Casals (1876-1973)

El Cant dels ocells (2011)                                            Bernat Vivancos (n. 1973)

L’ametller (2017)                                                            Bernat Vivancos (n. 1973)

Ave Maria (2012)                                                           F. Schubert/B. Vivancos (1797-1828/n.1973)

 

*En motiu dels 400 anys del seu naixement

 

2a Part

 

Improvisació del bombardeig (orgue sol)

Salm 13 (1859)                                                                Johannes Brahms (1833-1897)

Moreneta en sou (1935)                                              P. Àngel Rodamilans (1874-1936)

Litanies a la Vierge Noire (1936)                               Francis Poulenc (1899-1963)

Salve Regina (1982)**                                                  Piotr Moss (n. 1949)

Da pacem Domine. Somnis de                                   Pol Requesens (n. 1990)

la Pau (2018)***

per a baríton solista, cor de veus blanques i orgue.

Poema de David Jou

 

**Primer premi en el Concurs de Salves Joan Cererols, 1982

***Estrena

Currículum de l'Escolania de Montserrat

L’Escolania de Montserrat és una de les escoles de música més antigues d’Europa. Ja en el segle XIII, apareix en el Monestir benedictí i Santuari marià de Montserrat un petit grup de nois que, per mitjà de la pràctica del cant i de diversos instruments musicals, estan al servei d’aquest lloc tan singular. Al llarg dels segles, han sorgit compositors i intèrprets remarcables de l’anomenada Escola Musical Montserratina.

Sota la direcció i llarg mestratge (1953-1997) del P. Ireneu Segarra, l’Escolania va internacionalitzar-se enregistrant nombrosos discs i començant a participar en festivals o fent gires de concerts a molts països. Els darrers anys, l’Escolania ha fet nombroses gires de concerts a l’estranger: a Estats Units, Xina, Itàlia, Alemanya, Rússia, Hongria, Suïssa, Bèlgica, França i Polònia, a més de nombrosos concerts a Catalunya. I ha enregistrat els CDs Música Espiritual Contemporània i In Montibus Sanctis, amb obra coral de Bernat Vivancos.

Actualment l’Escolania està formada per més de cinquanta nois, de nou a catorze anys, procedents de tot Catalunya. Durant els anys que estudien a Montserrat fan els darrers cursos de Primària i els primers de Secundària. El fet de ser uns 10-12 alumnes per curs permet oferirlos una educació molt personalitzada. Aquests darrers cursos s’ha intensificat molt l’ensenyament de l’anglès i la presència de les noves tecnologies a classe. Al matí fan els ensenyaments generals, i a la tarda els estudis de música. Cada escolà estudia dos instruments, el piano i un segon instrument a escollir, a més de llenguatge musical, orquestra i, no cal dir, el cant coral, que constitueix l’especialitat de l’Escolania. La majoria dels escolans, quan deixen Montserrat, continuen els estudis de música. Especialment en les darreres dècades, alguns destaquen professionalment com a cantants, instrumentistes o directors.

La finalitat de l’Escolania, avui, com en segles passats, és la participació diària en la pregària del santuari, juntament amb la gran afluència de pelegrins de tot el món.
És també funció de l’Escolania la difusió de la música sacra, tant d’autors propis (Escola Montserratina), com de compositors internacionals. A través del cant, els escolans són missatgers de pau i de bellesa. Amb el llenguatge universal de la música, traspassen tota mena de fronteres i p arlen directament al cor dels qui els escolten.

Currículum del Vicenç Prunés

Nascut l’any 1961 a Navarcles (Bages). Va rebre la formació musical bàsica al seu poble i a l’Escolania de Montserrat. El P. Ireneu Segarra va convidar-lo a acompanyar els concerts de l’Escolania fora de Montserrat, activitat que realitzà sota la seva direcció al llarg de
15 anys. Treballà el piano, entre d’altres, amb Àngel Soler, Albert Attenelle, Árpad Bódó i Ramon Coll. Completà els estudis amb Hortense Cartier-Bresson, a París, i també amb Gyorgy Sëbóck, gran pedagog hongarès. Va ser convidat per Alberto Lysy als cursos de la
“International Menuhin Music Academy” a Gstadt (Suïssa).

Premiat en diversos concursos nacionals de Piano i de Música de Cambra. Ha actuat arreu de Catalunya i a importants ciutats de l’Estat, integrant grups de música de cambra, com a solista i també en recitals de “lieder”, especialitat en la qual és particularment reconegut. A
l’estranger ha actuat a Àustria, França, Hongria, Itàlia, Suïssa, Japó, Rússia, Xina i USA. És pianista acompanyant habitual dels concerts de l’Escolania de Montserrat també amb els directors posteriors al P. Ireneu, i ha col·laborat en varis dels seus discos. Ha fet enregistraments per a les principals emissores nacionals i algunes estrangeres.

Xavier Montsalvatge digué d’ell: “Vicenç Prunés té al seu favor una positiva agilitat de pulsació, un recte sentit musical i una gran capacitat expressiva”. Frederic Mompou valorà positivament la interpretació de la seva obra. Estudis d’orgue amb el “Trinity College” i Diplomat en aquest instrument per l’”Associated Board of Royal Schools of Music” de Londres. És Diplomat també en Ciències Religioses per la Universitat Pontifícia de Comillas (Madrid). Llicenciat per la “Guildhall School of Music & Drama” (Londres) i Professor Superior de Piano i Música de Cambra, activitats docents que exerceix a l’Escolania de Montserrat i al Conservatori de Vic.

Pare de quatre fills, és el promotor i organista titular de l’orgue Josep Maria Ruera de Sant Esteve de Granollers (Hugo Mayer Orgelbau, 2007) i membre fundador de la Fundació Pro Música Sacra Granollers, alhora que director artístic del cicle estable “La Música del Cel”.
(www.musicasacragranollers.org)

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més informació
ACCEPTAR