El Teatre Auditori estrena el projecte “Un matí d’orquestra” amb més de 300 participants

21.11.2019

Avui s’ha presentat la iniciativa, creada i impulsada per Apropa Cultura, i ha tingut lloc la segona sessió del projecte

L’Orquestra de Cambra i el Teatre Auditori de Granollers estan d’enhorabona! De mà d’Apropa Cultura, avui han tingut el plaer de presentar el projecte “Un matí d’orquestra”, una activitat musical participativa que es realitza els matins, entre setmana, conduïda pel musicoterapeuta Mateu Aregay.

La sessió musical inclou un taller participatiu que permet al grup fer música amb instruments d’orquestra, una trobada amb músics i una audició durant l’assaig de l’Orquestra de Cambra de Granollers.

Durant la temporada 2019/2020 participaran més de 300 persones, provinents de col·lectius de persones amb discapacitat intel·lectual, persones que conviuen amb un trastorn mental, persones privades de llibertat o gent gran amb Alzheimer, parkinson i els seus acompanyants. En total es faran 16 tallers al voltant dels 4 concerts de la temporada de l’Orquestra de Cambra de Granollers.

La roda de premsa d’avui ha comptat amb la presència de Tracy Sirés, directora del Teatre Auditori de Granollers; Sonia Gainza directora i fundadora d’Apropa Cultura; Corrado Bolsi director artístic de l’Orquestra de Cambra de Granollers; Mateu Aregay, musicoterapeuta i Maria Villegas, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Granollers. Tots els implicats han destacat que es estem davant d’un projecte pensat i ideat per fer accessible la cultura i, més concretament, la música. Un art que aporta infinits beneficis en tot aquell que l’escola i la gaudeix.

Tracy Sirés ha destacat que el Teatre Auditori, a més de programar una cartellera de primer nivell, “impulsa també projectes socials com aquest, que tenen l’objectiu de trencar totes les barreres  -econòmiques, físiques i també psicològiques- que existeixen i fer que la cultura sigui accessible per a tothom”. En aquest sentit, ha remarcat que el Teatre Auditori té descomptes especials per a persones amb risc d’exclusió social, programa funcions accessibles amb serveis d’audiodescripció, bucle magnètic, ajuda auditiva i subtitulació i impulsa projectes com “Un matí d’orquestra”, el projecte Coenzims o “Musicànim”, que apropen la música i les arts escèniques a col·lectius de tot tipus.

Sònia Gainza d’Apropa Cultura ha explicat que “després de 7 anys de funcionament a l’Auditori de Barcelona, van creure necessari fer extensiu el projecte a altres zones del territori”.  La directora d’Apropa Cultura agraeix la predisposició i sensibilitat del Teatre Auditori de Granollers amb un projecte com aquest i destaca el projecte per ser una “oportunitat única perquè persones amb discapacitat intel·lectual, Alzheimer, parkinson, trastorns de salut mental... puguin gaudir i participar en una proposta musical específica i de qualitat, com és la música de l’Orquestra de Cambra de Granollers”.

Parlem, per tant, d’una activitat pionera que cerca la participació, l’atenció i la recerca de noves sensacions i emocions en aquest grup de persones en escoltar l’orquestra i amb l’ús dels seus instruments.

El musicoterapeuta, Mateu Aregay, -que actualment ja treballa amb l’Orquestra de Cambra de Granollers amb el projecte Musicànim- és l’encarregat de fer els tallers amb els participants. “Saps que el projecte funciona quan veus la cara de les persones que hi participen. I les cares d’avui eren d’autèntica felicitat”. La música no té fronteres, no entén de llenguatges... simplement arriba i és per això que els participants dels tallers que avui s’han iniciat han gaudit, tot i les seves dificultats. “Projectes com aquest augmenten l’autoestima i la dignitat de les persones”, ha assegurat Aregay.

Amb projectes com aquest, l’Orquestra de Cambra ha demostrat, una vegada més, que està al costat de les persones i no només dalt d’un escenari. “Hem de ser una orquestra del segle XXI i intentar, d’una banda, tocar sempre millor i, de l’altra, compartir la nostra experiència amb tothom”, ha dit Corrado Bolsi, director de l’Orquestra de Cambra. “És meravellós veure com cada vegada hi ha més persones als nostres assajos gràcies a projectes com “Viu l’Orquestra!”, “Un matí d’orquestra” o els cursos de la Universitat Popular de Granollers.

La regidora de Cultura, Maria Villegas, ha tancat la presentació agraint a tots els implicats “fer possibles projectes tan importants com aquest”, afegint que “la música i la cultura en general són transformadores i et fan ser més lliures i nosaltres, des de l’administració, tenim el deure de fer-la arribar a tothom perquè, aquesta, ajudi a més a millorar la qualitat de vida de les persones”.

Actualitat