Òpera infantil

Cada temporada, el Teatre Auditori de Granollers i l'Orquestra de Cambra de Granollers, amb la col·laboració de l'Associació Cultural, organitzen, juntament amb el cor Veus - Cor Infantil dels Amics de la Unió i acompanyats per solistes professionals i grups de nens participants, el projecte d'òpera infantil. Una iniciativa de gran embergadura, que ja porta set edicions i que s'ha convertit ja en tot un clàssic de la programació a Granollers. Una història per a nens explicada pels mateixos nens.

L’adaptació de contes de gran popularitat és el fil conductor d’aquestes produccions que en els últims anys, han incorporat tant l’encàrrec musical com l’adaptació i dramatúrgia del text. L’Associació Cultural de Granollers i el Teatre Auditori duen a terme des de fa anys projectes amb una clara voluntat educativa i que cerquen un impacte social en la ciutat i la comarca.Realitzen aquesta tasca amb l’absoluta convicció de que aquestes propostes han d’esdevenir una eina útil a tots els agents que hi intervenen (professorat, nens, nenes i joves) en la seva formació. I és que l'educació va molt més enllà del que es viu a les aules. Poder oferir la possibilitat als nens, nenes i joves d’observar, entendre, gaudir i valorar una activitat cultural, ajuda a la formació més completa de les persones.

No es tracta només de poder contribuir en l’educació de la sensibilitat artística dels nostres ciutadans i d’obrir finestres a d’altres experiències. També és afegir un gra de sorra en la creació dels nous públics de teatre, música, dansa, exposicions, i garantir la igualtat d’oportunitats d’infants i joves, coneixent i identificant els espais escènics.

Objectius

  • Familiaritzar els nens i nenes amb les arts escèniques, fent-los participar en un espectacle.
  • Fer d’aquesta proposta artística una proposta que aconsegueixi unir en un mateix projecte nens i nenes de realitats socials i interessos molt diferents.
  • Fomentar la capacitat de treballar en grup, activar la capacitat d'escoltar als altres, de ser responsable i exigent amb les tasques que s’encarreguin a cada alumne.
  • Donar l’oportunitat de treballar amb mitjans artístics professionals i de poder fer part del treball al teatre, a nens i nenes que normalment no ho fan.
  • Donar recursos a les escoles amb continguts musicals, de direcció coral i coneixements escènics que complementin els seus recursos habituals.
  • Oferir una proposta teatral, musicals i de dansa de qualitat a la programació infantil del Teatre Auditori de Granollers.
  • Donar a conèixer als participants l’Orquestra de Cambra de Granollers, com a formació estable resident al Teatre Auditori de Granollers.
  • Reforçar les activitats culturals i educatives locals produïdes per entitats de la ciutat.
  • Afavorir la coneixença i identificació dels espais escènics del municipi.

Treball amb les escoles i aprofitament pedagògic

Una de les especificitats i potencialitats del projecte és el treball i la participació d’un grup de nenes i nenes d’Educació Primària (concretament, de cicle mitjà) en tot el procés. L’activitat pretén promoure i millorar l’educació musical d’una manera profunda, intentant que la tasca proposada arreli i comporti canvis en els enfocaments actuals. Es busca que els nens i les nenes visquin una projecció i una valoració social del seu treball quotidià a l’aula. Comparteixen amb altres el que cadascú ha realitzat al seu espai, i ofereixen al públic els concerts finals amb tots els elements que requereixen un bon concert.

Factors que intervenen en el projecte:

La importància del cant coral. Aquesta disciplina potencia la part creativa personal i permet aprendre a treballar en equip, cosa necessària en una edat en què són individualistes i tendeixen a tancar-se en ells mateixos”. 

La importància del treball escènic. A banda del treball musical, el projecte incideix en l’expressió corporal. Així tots els valors del treball coral que destacàvem en el punt anterior, també es traslladen al treball amb el cos sencer.

Treball amb un grup escolar. És important pel projecte que el grup de nens i nenes que participen a l’espectacle a banda del Cor Infantil, siguin grups-classe de cicle mitjà.

La intensitat de la vivència. El fet de treballar amb un grup de 50-60 alumnes d’escola, permet que per aquests nens i nenes l’experiència sigui més intensa i única. El treball escènic, musical i pedagògic se centra en aquest grup, fent que l’aprofitament de cada àmbit sigui major. Això no implica que els únics beneficats del projecte siguin ells, sinó que hi ocupin un lloc central.

Les sessions escolars. A banda de poder realitzar un concert familiar perquè famílies i públic en general puguin gaudir de l’espectacle, trobem molt important poder realitzar sessions en horari escolar amb alumnes de 3t i 4t d’altres escoles. L’espectacle està pensat perquè no només hi participin alumnes d’aquesta edat, sinó que també puguin veure-la i treure’n profit. Per aquest motiu s’elabora una guia didàctica perquè les escoles que es traslladin a veure la sessió coneguin amb anterioritat i profunditat l’obra i els objectius de l’espectacle.

La importància del procés. L’objectiu principal del projecte no és el resultat de la representació final sinó tot el procés que permet arribar-hi, tota la feina que desenvolupen tots els actors i tot l’aprofitament que aconsegueixen cantaires, mestres i espectadors. Un projecte d’escola.