Musicànim

“Musicànim” és un projecte impulsat per l’Orquestra de Cambra, la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers i el Teatre Auditori de Granollers per acostar la música en la seva dimensió cultural, social i terapèutica, a les persones. L’acció es realitza principalment al centre hospitalari de Granollers, tot i que la seva voluntat en el futur és fer-lo extensiu a moltes altres institucions públiques i sanitàries, centres de reinserció o d’altres àmbits especialitzats en la gestió del benestar personal i col·lectiu de la nostra comarca i d’arreu del territori de Catalunya. Tot, amb la idea de fer arribar la música a diferents col·lectius i en diferents àmbits ampliant així els seus objectius de comunicació i les seves funcions socials, educatives i terapèutiques. Batejat amb el nom de Musicànim, el projecte vol portar la música al bell mig de l’ànima, entesa aquesta com a part vital i essencial de les persones per ajudar-les, també, en moments de dificultats.

Musicànim és un projecte musical que, des de la vessant més terapèutica de la música, vol ajudar a incrementar el grau de satisfacció dels usuaris i del personal de l’Hospital de Granollers, i proporcionar als músics de l’Orquestra de Cambra de Granollers una nova dimensió social en la seva pràctica professional, ja que tots els músics col·laboren de forma voluntària. Es tracta sempre d’intervencions de grups de músics de l’orquestra que desenvolupen programes musicals adequats al col·lectiu i a la situació hospitalària concreta. Des de grups mitjans/grans en el vestíbul general de consultes externes, fins a sessions de petit format en una sala grupal de tractament de quimioteràpia, l’UCI...

De fet, cada any s’han anat ampliant les accions musicals en diferents indrets de l’Hospital de Granollers, i actualment ja es fan a les sales d’espera, a l’hospital de dia onco-hematològic, unitat de cirurgia sense ingrés, unitat de cures pal·liatives, pediatria, salut mental i UCI. Pel que fa als vestíbuls i sales d’espera, els objectius concrets són la relaxació, la reducció de l’estrès, la normalització de les condicions ambientals hospitalàries i la reducció de l’efecte “bata blanca”. En aquest cas podran gaudir dels seus efectes tant els pacients com els seus familiars i/o acompanyants. En les sales on es produeixen determinats tractaments, els objectius són els mateixos que en el cas anterior però destacant el de la millora de la qualitat assistencial, al tenir en compte aspectes emocionals tant dels malalts com dels acompanyants. També s’hi pot sumar un cert benefici pel personal assistencial pel que fa la facilitat més gran de realització dels procediments mèdics. El projecte té molt bona acceptació entre els usuaris i en el propi Hospital de Granollers.

Un projecte reconegut

El projecte Musicànim neix al 2016 de la mà de l’Orquestra de Cambra de Granollers, el Teatre Auditori i el musicoterapeuta Mateo Aregay, i després d’anys de funcionament, és un projecte consolidat i en creixement, que ha obtingut reconeixements en institucions i fòrums d’arreu del país, com és el cas de les Jornades del Pla de Salut de Catalunya que organitza el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya o els Cercles Comparatius de la Diputació de Barcelona en l’àmbit de les Arts Escèniques i la Música.