El Teatre Auditori engega una temporada de música clàssica d’excepció

26.09.2019

Descarregar el llibret de música clàssica temporada 2019-2020

El musicòleg, Xavier Chavarria, va dinamitzar una presentació que va comptar amb la presència dels directors de les formacions residents i col·laboradors tan coneguts com l’actor Jordi Boixaderas i el dramaturg Piti Español

Amb un magnífic piano florit dalt de l’escenari es va presentar la nova temporada de música clàssica al Teatre Auditori de Granollers ahir, 25 de setembre.

Una temporada que vam conèixer gràcies als detalls del musicòleg i apassionat de la música clàssica, Xavier Chavarria que, a més, va comptar amb uns assistents de luxe, tot ells col·laboradors de la temporada: Jordi Boixaderas, Toni Cumella, Lluís Pérez Cansell, Piti Español i els directors i directores de les formacions musicals que nodreixen el programa de concerts: en Corrado Bolsi, director artístic de l’Orquestra de Cambra de Granollers; en Josep Vila Jové, director artístic dels cors Veus i Cor de Cambra d’Amics de la Unió i Anna M. Piera, directora de l’Escola Municipal de Música de Granollers.

La música clàssica és, sens dubte, un motor de referència cultural a la ciutat i així ho van posar de manifest els membres de les formacions residents del Teatre Auditori de Granollers, amb una programació excel·lent, plena de sorpreses i propostes d’allò més engrescadores.

Més d’un centenar de persones van assistir a la presentació, interessades en desgranar, un a un, cada concert de la nova programació. Concerts que, temporada rere temporada, converteixen Granollers en “capital de primer ordre” pel que fa a l’activitat musical. Tracy Sirés així ho va expressar en el que va ser el seu primer acte públic com a directora artística del Teatre Auditori. Sirés, a més, va confessar la que és la seva debilitat de la temporada: l’òpera infantil Trihumans, sens dubte, “la perla de la temporada”.

“Podem sentir-nos orgullosos de tanta creació i de tanta qualitat” va expressar la regidora, Maria Villegas, afegint que “crec que hem consolidat un gran projecte i hem de seguir creixent i apostant per la música a la nostra ciutat”.

Concerts inspirats en la natura

L'Orquestra de Cambra oferirà, per la seva part, quatre concerts entorn a la naturalesa: el dia, la nit, els boscos, les plantes, les flors, el foc, l’aire, l’aigua...  Tot per intentar transmetre com “la música s’inspira en la natura i alhora la transforma”, va explicar en Corrado. Un dels concerts més especials i innovadors de la temporada serà Els Elements, que tindrà un convidat d’excepció: el ceramista Toni Cumella. “El concert comptarà amb la presència a l’escenari d’un braç robòtic que crearà, en directe, una peça de ceràmica única i irrepetible en funció de la música que soni”. Una intervenció puntera i única a tot Catalunya que s’està treballant amb l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya i l’empresa Vicosystems.

Nit transfigurada és un altre dels concerts de l’Orquestra, una proposta que ens portarà la música de Piazzolla i Schönberg, amb il·lustracions de Laura Borràs, i que “evitarà la quarta paret que ens separa del públic ja que músics i públic quedaran barrejats en un mateix espai, la Sala Oberta”. L'hivern seguirà amb el Carnaval dels animals, un concert festiu de caràcter familiar que precedirà La Pastoral, l'últim espectacle d'aquesta temporada de l'OCGr. Una cloenda que, a més, coincidirà amb el 250è aniversari del naixement de Beethoven.

La presentació també va servir per recordar que ja fa 4 temporades que l’Orquestra de Cambra, el Teatre Auditori i l’Hospital de Granollers, amb la col·laboració de la Fundació La Caixa, impulsen el projecte Musicànim. Un projecte "dur, commovedor i meravellós que enriqueix a músics i pacients", en paraules d'Anna Maria Piera, directora de l'Escola Municipal de Música de Granollers.  

Col·laboradors de primer nivell en la temporada de Veus i Cor de Cambra

L'acte va continuar amb la presentació de les propostes vocals dels cors residents: Veus i el Cor de Cambra de Granollers d’Amics de la Unió. El concert Laudate Pueri obrirà la temporada a l’Església de Sant Esteve amb Juan de la Rubia a l’orgue i Lluís Vilamajor com a director convidat. Seguidament arribaran Les Cartes de Brahms, un concert molt especial que comptarà amb la interpretació de l'actor i doblador Jordi Boixaderas, que explicava que "aquest concert serà doblement romàntic. Per una banda, per la música que el configura. Però també per la història que explica, la curiosa història d'amor de Brahms i Clara Schumann".

Renaissance serà el següent concert del Cor de Cambra de Granollers: "Ens fa especial il·lusió fer aquest concert perquè el Renaixement és l'època on va néixer tota la polifonia vocal. És un concert que també el farem al FEMAP, al Festival dels Pirineus", va explicar Josep Vila. L'última proposta coral, Denominació d’Origen, vindrà de la mà de Lluís Pérez Cansell, que reinventarà cançons tan diverses com les de Rosalía, Sopa de Cabra, Blaumut, Manu Guix, Txarango i Lluís Llach, entre altres.

Greta i els Trihumans, la perla de la temporada

A finals de març arriba al Teatre Auditori una de les propostes més especials i singulars de la temporada: l’òpera infantil. Un projecte compartit entre el Teatre Auditori de Granollers, l’Orquestra de Cambra de Granollers i VEUS-Cor Infantil Amics de la Unió, amb la participació d’una escola de primària de la ciutat, aquest any, de l’escola Joan Solans.

Greta i els Trihumans és el títol que dona nom a l’òpera d’enguany, una “estrena absoluta i producció pròpia”, segons va recordar Chavarria, que tractarà un tema de molta actualitat: la sostenibilitat i el canvi climàtic. Piti Español, responsable del text de l’obra, explicava ahir: “l’ecologia és un tema urgent. Quan vam començar a idear el projecte, ens vam inspirar en Greta Thunberg, abans que tingués la repercussió mediàtica actual. El que ens ha passat és com una premonició respecte al que està per venir".

El Cicle Carles Riera de l'Escola Municipal de Música i el Conservatori Josep M. Ruera, amb més de 30 anys de trajectòria, seguirà també impulsant projectes “singulars, diferents i de molta qualitat”, segons va explicar Anna M. Piera. Tots ells, en homenatge al músic i pedagog granollerí, Carles Riera, impulsor de grans projectes d’implicació social i ensenyament de qualitat. Concerts tan especials com el de Carles Marigó, Cosmos Quartet, Àlex Garrobé o Jordi Domènech ens esperen aquesta temporada gràcies a aquest cicle.

Cicles d’òpera i sarsuela

Per últim, el Cicle de Sarsuela, de la mà d'Aula Lírica i la companyia Milnotes, presenta dues obres –a l'octubre, Gran Gala Lírica Catalana, dirigida per Xavi Dolç, i al maig del 2020, La del Manojo de Rosas, dirigida per Pablo Sorozábal–. A més, comptarem amb un nou Cicle Òpera Catalunya gràcies als Amics de l’Òpera de Sabadell que proposen tres grans obres: La Cenerentola, Macbeth i La Traviata.

La primera tinent d'alcalde, Alba Barnusell, va tancar finalment l’acte donant les gràcies al públic fidel que ens acompanya temporada rere temporada, als patrocinadors que recolzen iniciatives com aquesta, així com també a tots els responsables implicants en el projecte de música clàssica que no ha parat de créixer en els darrers anys: "la temporada anterior de música clàssica es va tancar amb la xifra de 6.000 espectadors”.

Actualitat