Momi Maiga

Temporada 2023-2024

Descarrega aquí l'exposició d'en Momi Maiga

DOSSIER DE PREMSA

MOMI MAIGA

Momi Maiga destaca com a virtuós del seu instrument, la kora, així com per la seva fluïdesa vocal i com a compositor curiós, autodidacta, i amb una sorprenent sensibilitat musical.

Va néixer el 1997 a Gàmbia i als quatre anys se'n va anar a viure amb la seva família materna a Ziguinchor, la capital de Casamance, la regió del sud del Senegal. Immers en un vast patrimoni musical, va créixer al mig de la reconeguda família Cissokho, una família de Djelis.

Procedent dels reconeguts músics de la Família Cissokho, Momi va educar-se amb les seves riques tradicions musicals. Als sis anys va començar a tocar la kora, un dels instruments més venerats de la regió. Solo Cissokho, el seu oncle, li va fer fabricar una petita kora en veure l'interès del petit Momi per aprendre a tocar-la i el Momi només la tocava a casa, a la seva habitació.

Dues dècades després, Momi Maiga destaca com a virtuós de la kora; un compositor atrevit i curiós amb una sensibilitat musical sorprenent. Tots els oncles, avis i cosins toquen la kora, fins i tot algun membre de la família la construeix. Molts tenen una trajectòria professional internacional. Així, seguint el llegat històric de la seva família, la seva herència artística el vincula amb una profunda connexió amb les tradicions Mandinka i els seus repertoris.

El seu recorregut com a korista comença el 2015, col·laborant amb la banda del reconegut músic Ale Möller Band de Suècia. I des d’aleshores ha actuat a Catalunya, i arreu de l'Estat Espanyol, França, Bèlgica, Holanda, Israel i properament a Suècia i Noruega.

A mitjans del 2019, Momi és novament convidat a Espanya a través del Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona. És en aquest moment on decideix establir-se a Catalunya per poder donar forma als seus projectes i enregistrar-ne el primer àlbum. Al cap de poc temps comencen les trobades i col·laboracions en directe amb músics com Ferran Savall, Judit Neddermann, Ignasi Maria Gómez, Aleix Tobias entre d'altres. Maiga es distingeix ràpidament com un compositor atrevit i amb moltes ganes de fusionar-se amb altres músics i gèneres musicals. Canta principalment a Mandinka i Wolof, mentre reflexiona sobre temes destacats del nostre temps i de la importància de preservar els valors humans més purs, com ara la solidaritat, el respecte, l'amor i la dignitat.

En el seu primer àlbum debut titulat Nio, ens presenta un treball on combina jazz ètnic, flamenc i les sonoritats de les seves arrels. Fusiona la kora amb instruments clàssics com el violí i el violoncel, i emprèn un viatge que el condueix a l'inici d'una carrera musical prometedora. Amb una espectacular estrena del directe a finals del 2021 a Fira Mediterrània de Manresa, Momi crida l'atenció de promotors nacionals i internacionals. Aconsegueix un prematur sold out, i el públic dret mostra clarament la seva admiració amb entusiasme.

Octubre del 2022 publica el seu primer àlbum Nio, que significa ànima en mandinka, la llengua materna del jove músic senegalès, cantant i compositor. Kora i la veu són el seu vehicle per transmetre reflexions sobre els valors humans. Juntament amb els tres músics que l’acompanyen (Aleix Tobias, Marçal Ayats i Carlos Montfort), Nio es converteix en màgia per a tots els sentits.

L'ànima de l'espectacle pren viva amb la presència dels quatre músics a l'escenari, que immediatament captiven el públic.

Aquest any 2023 presenten una cinquantena de concerts arreu de Catalunya, Espanya, França, Bèlgica i Holanda.

Espectacles programats la temporada 23/24

Finalitzat
2023/2024
NIO amb l'OCGr
Amb Momi Maiga i l'Orquestra de Cambra de Granollers
ds. 27.04.24 | 20:00 h
Recomanem Clàssica i Òpera
Finalitzat
2023/2024
CantÀfrica
Momi Maiga amb Cor Veus i Cor Jove d'Amics de la Unió
dg. 08.10.23 | 18:00 h
Recomanem Clàssica i Òpera

 

 

Projecte comunitari

Ens apropem a la cultura senegalesa

TALLERS SOCIOCULTURALS I ARTÍSTICS

L'artista Mamadou Lamine Maiga (Momi Maiga), i la etnomusicòloga Núria Domènech impartiran al llarg de tota la temporada 2023/2024 diferents tallers a la nostra ciutat per donar a conèixer la cultura senegalesa.

A través de la música, el cant i el moviment, aprendrem cançons tradicionals en mandinga i farem improvisacions. A més a més, descobrirem la kora, un dels instruments més sofisticats de l'Àfrica Occidental, transmissora de pau i alegria. Amb dinàmiques de joc de repetició, imitació i creativitat, treballarem el cant de manera grupal. Coneixerem també la història o llegenda que guarda cada una de les cançons, i el significat de les seves paraules.

Utilitzem el cant com a base, ja que és a través de la veu que ens comuniquem i és un element clau per satisfer les necessitats socials i emocionals. Una veu, un so, ens comunica sensacions, emocions, estímuls: alegria, entusiasme, determinació, humilitat, confiança, tendresa, compassió, tristesa, pors… Amb el cant expressem d'una altra manera el que sentim, aprenem ritmes de forma natural, i això ajuda també a estructurar (sense adonar-nos) el llenguatge. La música facilita l’establiment i la permanència de les relacions humanes, i al mateix temps enriqueix el procés sensorial, cognitiu (pensament, llenguatge, aprenentatge i memòria), els processos motors i fomenta la creativitat i la disposició al canvi.

Entre els objectius del taller trobem conèixer i ubicar una cultura molt present a la nostra societat actual, però també crear durant el taller una atmosfera de confiança on tothom es pugui sentir part del grup i segur. Treballem la socialització i alliberament d’obstacles emocionals a través del ritme, el moviment, el cant, l’escolta i la improvisació.

 

 

VUIT TALLERS A GRANOLLERS

A la nostra ciutat hi ha previst 8 tallers, d’entre 1 i 3 hores de duració, amb diferents col·lectius.

En un dels casos es tracta d’un taller obert a tots els nostres abonats i espectadors que vinguin al concert de CantÀfrica o que tinguin entrades per venir al concert de NIO amb l’OCGr, i els permetrà apropar-se a les cançons de la terra del Momi Maiga i conèixer totes les tradicions relacionades amb les aquestes cançons.

L’artista convidat Momi Maiga també realitzarà dues sessions amb els alumnes de batxillerat escènic del Institut Celestí Bellera de Granollers, on a banda del taller previst podran parlar sobre la trajectòria del músic i gaudir d’un taller de djembé a càrrec de Daniel Smith.

Entre els tallers, destaquem també una col·laboració amb el Cor Mixt Amics de la Unió, que permetrà convidar a persones nouvingudes a participar en diverses sessions del Cor Mixt, per conèixer tant cançons tradicionals catalans com cançons en mandinga. Diverses sessions, dirigides tant per Momi Maiga com per David Gómez Comino, director del Cor Mixt, permetran als participants aprendre algunes cançons que mostraran al vestíbul del teatre el dia del concert NIO amb l’OCGr, el proper 27 d’abril de 2024.

La resta de tallers són pensats per col·lectius concrets, entre els que trobem un grup amb discapacitat intel·lectual, dones en risc d’exclusió social i/o problemes de soledat o persones que conviuen amb un trastorn de salut mental, entre d’altres.

Finalitzat
2023/2024
Taller CantÀfrica amb Momi Maiga
L'artista convidat us apropa la cultura mandinka
dt. 14.11.23 | 20:15 h
Activitats 360º