24.01.2024
«El món de la cobla, avui, es troba molt diversificat; no només és l’instrument de la sardana per excel·lència, sinó que és un grup instrumental amb una literatura musical pròpia». Edmon Colomer, qui dirigirà el concert d’avui, introduïa així el repertori d’aquest programa; una «síntesi que mai pot ser representativa, però que vol ser testimoni del millor que s’ha escrit per a cobla». Seguint aquesta idea, divideix el repertori en dues parts; una primera que inclourà alguns dels autors més emblemàtics del gènere, catalans i castellans, i una segona en què un cor de veus joves prendrà el protagonisme.
Inaugurarà el concert una de les sardanes més conegudes i interpretades de Juli Garreta, una obra que és fruit de l’admiració, escrita després de conèixer en persona Pau Casals; poc temps després d’estrenar-se, la dedicatòria va adquirir la categoria de títol. Seguirem, justament, amb el mestre de Valls, amb una obra escrita originalment per a violoncel i orquestra –titulada «Festa Major de Vilafranca»–, però que aquí interpretarà la cobla; de fet, l’eix central del primer bloc del repertori seran tres transcripcions realitzades pel compositor Josep-Maria Serracant.
Així doncs, després d’aquesta partitura que inclou una marxa processional i un toc de castells, continuarem amb una de les tres peces per a piano del sevillà Joaquín Turina, titulades Evocaciones; aquest petit conjunt es tracta d’un tribut a Catalunya, fruit de la relació que hi va mantenir durant els anys vint del segle passat. I tornant al Camp de Tarragona, sentirem una versió del ballet orquestral «Els focs de Sant Joan», de Robert Gerhard, del qual se n’interpretarà l’acte III; es tracta d’una música que era inèdita fins al 2021, i que va ser recuperada per Ficta edicions i el pianista Miquel Villalba. Clausurarà aquesta primera part una glossa per a cobla del vilanoví Eduard Toldrà, escrites per a les danses tradicionals de la seva ciutat.
En aquest moment, el Cor Jove Amics de la Unió i el Cor Jove de l'Orfeó Català pujaran dalt de l’escenari per interpretar un fragment de la cantata escènica Atlàntida de Manuel de Falla, que parteix del poema èpic homònim de Jacint Verdaguer. De l’obra del gadità en sentirem, aquí, el pròleg, i al final del concert, el «Càntic a Barcelona»; entremig hi trobarem l’arranjament d’una cançó popular –firmada per Francesc Pujol–, dues obres que parteixen de poemes escrits per contemporanis –Enric Morera i Àngel Guimerà, Amadeu Vives i Joan Alcover–, una sardana del valencià Antoni Pèrez Moya i un homenatge a Ricard Lamote de Grignon en el 125è aniversari del seu naixement.
Alba Nogueras, periodista cultural