+Oportunitats de DIMAS

Temporada 2022/2023 | Grup +Oportunitats de DIMAS

Durant la temporada 2022/2023 el col·lectiu resident ha estat el grup +Oportunitats de DIMAS, un grup format per joves nouvinguts entre 16 i 25 anys.

DIMAS és una empresa d’inserció socio-laboral de persones amb dificultats d’accés al món laboral o en risc d’exclusió, i amb el grup +Oportunitats busca donar una sortida formativa a joves que estan fora del sistema educatiu formal, amb l’objectiu d’incorporar-se a la societat de manera autònoma i participativa.

A l’octubre de 2022, amb l’acompanyament d’un mediador, s’inicia el procés de Residència amb aquest grup de joves amb els que establim una relació estable i de proximitat amb tot allò que passa al teatre.

El col·lectiu va començar realitzant un procés de recerca a través de l’artista convidada Júlia Barbany i la seva obra Official presentation of the gadgets for our salvation, explorant la idea de futur incert i abordant-lo des de les seves pròpies experiències.

Van fer diferents sessions en un context nou per ells, mediat per les arts escèniques, que els va permetre explorar i abordar les preguntes que començaven a emergir. Van construir una instal·lació per posar veu i continuar alimentant les preguntes que els joves s’havien fet durant el procés de recerca, que va quedar exposada durant la presentació de l’espectacle de la Júlia Barbany a Llevant Teatre, i amb posterioritat es va ubicar al Centre Vallés i a “El Gra”. L’objectiu era donar visibilitat a la feina feta i permetre, en entorns de públic jove, la participació de tothom en la reflexió sobre el futur.

Durant la segona part de la temporada, a banda d’assistir a espectacles com Sopla!, van dur a terme classes de teatre amb Marta G. Otín, la directora de l’escola de teatre Arsènic Espai de Creació. Mitjançant el joc vam treballar per millorar la confiança amb els altres i en ells mateixos, treballant per empoderar-los i canviar la seva postura i la imatge que transmeten amb ella, reposicionant-los en un altre lloc. Noves sessions amb la Júlia Barbany van posar punt i final a la residència a principis de juny, amb un esmorzar en grup amb participants i artistes.

Procés de treball amb el col·lectiu (1a part)

Procés de treball amb el col·lectiu (2a part)