03.05.2024
7 instituts de la comarca pujaran a l’escenari de la Sala Gran del Teatre Auditori del 14 al 17 de maig per presentar-nos la coreografia UMHLABA significa món en zulú
La nova edició del projecte educatiu Mapadeball es va presentar ahir, dilluns 29 d’abril, en roda de premsa i coincidint amb el Dia Internacional de la Dansa en un dels instituts participants, el Celestí Bellera.
El projecte Mapadeball, iniciat al 2013 a la comarca i nascut al Mercat de les Flors de Barcelona, amb el suport del Consorci Transversal Xarxa d’Activitats Cultural, compta aquest any amb la participació de 7 instituts de la comarca i un total de 632 alumnes de l’Institut Lauro (Les Franqueses del Vallès), l’Institut Celestí Bellera (Granollers), l’Institut Antoni Cumella (Granollers), l’Institut El Vern (Lliçà de Vall), l’Institut Domus d’Olivet (Canovelles) i l’Institut Vilamajor (Sant Pere de Vilamajor) i Institut Marta Estrada (Granollers).
Per presentar el projecte, es va comptar amb la presència de Martí Pujadas, regidor de Cultura de Granollers; Tracy Sirés, directora del Teatre Auditori de Granollers; Carmen Nàjera, una de les formadores del projecte i Jordi Puig, professor de l’institut Celestí Bellera, vinculat al projecte.
Després que el regidor donés la benvinguda, la directora del Teatre Auditori, equipament que impulsa el projecte al Vallès Oriental juntament amb l’Associació CulturaL, va recordar que “Mapadeball és un projecte que va més enllà de la dansa: ajuda als joves a descobrir-se, augmenta l’autoestima, crea cohesió de grup i nous vincles, posa en valor el treball del cos i la seva consciència, l’esforç, la responsabilitat, la superació i el compromís”. “Ser protagonistes d’un espectacle de dansa contemporània obre horitzons i és una magnífica experiència pels joves”, va assegurar la directora.
Al Vallès Oriental aquesta serà la dotzena edició del projecte, que anteriorment s’havia anomenat “Tots dansen”. Un projecte que, com va explicar Sirés, porta implícits grans reptes organitzatius i es desenvolupa en diferents fases: una formació inicial a les coreògrafes, després al professorat dels instituts i seguidament als alumnes. Un total de 10 sessions als instituts i també sessions d’assaig al propi Teatre Auditori que acaben, finalment, amb les representacions finals al Teatre Auditori de Granollers, del 14 al 17 de maig (al matí per a altres centres d’educació secundària i, al vespre, adreçades a tots els públic).
Carmen Nàjera va explicar la coreografia d’enguany, ideada per Sílvia Sant Funk -coreògrafa del projecte a la comarca en diverses edicions- i Mònica Muntaner, sota el títol UMHLABA significa món en zulú: “Partim de la idea que som una part minúscula d’un món molt gran i membres d’una comunitat amb la qual ens construïm”, va dir Nàjera, afegint que “proposem als joves apropar-se al món des de tres distàncies: llunyana, mitja i íntima, així com també a partir de tres conceptes: paisatge, comunitat i singularitat”.
Diferents nocions de la idea de món utilitzant l’escena com a escenari per identificar idees, emocions i sensacions. Una proposta amb la idea que l’alumnat explori aquesta temàtica des d’una perspectiva individual, comunitària i planetària amb l’objectiu de plasmar-ho en una experiència compartida. “Serà un espectacle molt poètic que creiem que agradarà molt”, va assegurar Nàjera.
El professor de l’institut, Jordi Puig, molt agraït per formar part d’aquest projecte, va destacar que el Celestí Bellera fa molts anys que creu en el projecte i hi aposta: “Ens organitzem tot l’any en base a aquest projecte, que forma part del projecte educatiu de centre”, va dir. “Tot i que fer dansa contemporània amb adolescents és un repte majúscul pensem que és una gran oportunitat per a tots formar part de Mapadeball. Les representacions finals són una explosió d’emocions i sempre val la pena tot l’esforç que suposen les 10 sessions prèvies”, va dir el professor.
El regidor va tancar l’acte definint Mapadeball com “un projecte de país, que implica a tothom i arriba a totes les capes de la societat”. Un projecte social i professional que dona suport a la industria cultural i que, al ser un projecte que s’allarga durant el curs, acaba “transformant a les persones que hi formen part”. Martí Pujadas ha acabat el discurs amb aquest bonic fragment del manifest pel Dia Internacional de la Dansa: “La dansa és teixit, conglomerat i xarxa. Teixit de sector, conglomerat de disciplines i xarxa de professionals interconnectades per sostenir una estructura. La dansa és un lloc i com a tal hem d’habitar-lo i cuidar-lo perquè continuï sent un refugi i un trampolí. Teixit som les que estem aquí, les que no hi som, les que no hi podem ser i les que hem d’arribar. Totes tenim un cos, una veu i un pensament que ens pot impulsar a ballar”.
Un cop finalitzada la presentació, els assistents van gaudir d’un dels assajos al gimnàs del centre i diversos joves participants van poder parlar també amb els mitjans de comunicació per explicar com estant vivint ells l’experiència.