Falstaff

05.11.2018

És un personatge grotesc, baixet i grassó, vanitós, lladregot, cavaller fatxenda i covard. Passa molt de temps a la taverna, bevent i plaguejant, envoltat de delinqüents d’estar per casa i de dones de la vida. Falstaff és un personatge de ficció, una creació
literària de William Shakespeare, que el fa aparèixer a diferents obres. En els dos drames històrics dedicats al rei Enric IV, és un company del príncep Hal, el futur rei Enric V. Falstaff es fa amic del capritxós príncep, que l’acompanya en les seves trifulgues
i el considera gairebé un pare. Però finalment Falstaff és repudiat per Hal quan aquest accedeix al tron. És el drama de l’amistat traïda. En un to ben diferent, Shakespeare reprèn el personatge a la comèdia Les alegres comares de Windsor, on és el bufonesc pretendent, burlador burlat, de dues dones casades.

Altres autors han treballat sobre el personatge. Verdi, amb llibret de Boito, en van fer una òpera còmica, a partir de Les alegres comares. I Orson Welles en fa el personatge central de la seva gran pel·lícula Campanadas a medianoche, centrada en la relació de Falstaff amb el príncep Hal, que quan esdevé Enric V es desempallega de mala manera del seu amic. La realització del film, ella mateixa, va ser com una comèdia d’embolics digna del protagonista. Welles la volia fer tant sí com no, però tenia problemes de finançament. El productor Emiliano Piedra volia que Welles li fes una versió de La isla del tesoro. El director li va fer creure que la feia (decorats, càsting...) i el productor anava pagant, però en realitat estava filmant Campanadas. Finalment es va estrenar i va ser premiada a Cannes el 1966. Welles mateix interpreta el paper de Falstaff, en un film rodat a diferents indrets d’Espanya –la col·legiata de Cardona és el palau reial anglès–, de gran qualitat i que el director considerava la seva obra preferida. El film és ple d’imatges de gran bellesa –com una batalla memorable– i compta amb grans intèrprets: Keith Baxter, com a príncep Hal; John Gielgud, com a Enric IV; Jeanne Moreau, com a barjaula de Falstaff, i Margaret Rutherford, com a tavernera i alcavota.

La setmana vinent a Granollers podem fer una immersió en el personatge de Falstaff gràcies al Teatre Auditori i al Cine Club de l’AC, en una mostra més de sinergies en el món cultural de la ciutat. Al Teatre, el diumenge 11 de novembre, podem assistir a l’òpera buffa de Verdi. Una bona ocasió per conèixer el personatge i una òpera lleugera que, de la mà dels Amics de l’Òpera de Sabadell i de l’Orquestra Simfònica del Vallès, pot fer la satisfacció de tots. I, aprofitant l’avinentesa, el Cine Club de l’AC ha programat per al dimarts abans, dia 6 de novembre, la pel·lícula de Welles, que recomano amb entusiasme. Així tenim l’ocasió, en una setmana, de conèixer dues creacions magistrals, ben diferents, tant per gènere com per enfocament, sobre un personatge shakespearià divertit, malaurat i entranyable.

Actualitat