ELS MISTERIS DE MOZART | Per David Puertas

21.09.2021

Diumenge 17 d’octubre al Teatre Auditori de Granollers farem de detectius i intentarem descobrir algun dels misteris que amaga la música de Mozart. La nostra Orquestra de Cambra de Granollers interpretarà tres obres d’ell: una de molt famosa, una que va deixar sense acabar i una altra que no sabem segur si la va escriure Mozart o no.

LES OBRES

Mozart, als 20 anys, ja era un músic famós a tot Europa. Però no tenia una feina gaire bona, per això va viatjar molt intentant trobar un lloc de treball millor. Va fer un viatge a París i allà li van fer bastants encarrecs: va compondre una simfonia preciosa, titulada “Simfonia París”, i també un “Concert per a arpa i flauta” que avui dia és molt famós. Creiem que també va escriure una “Simfonia Concertant per a instrumets de vent”, però no ho sabem segur. Tenim les partitures i en elles diu que l’autor és Mozart, però hi ha alguns indicis que ens fan pensar que potser la va escriure algú altre. Voleu saber com sona la misteriosa “Simfonia Concertant de París”?

Com que a París no va trobar la feina que volia, al cap d’uns mesos va tornar cap a casa. De camí va parar unes setmanes a la ciutat alemanya de Mannheim. Allà hi tenia molts amics i va passar-hi una bona temporada. Va començar a escriure una “Simfonia concertant per a tres instruments de corda”, però la va deixar a mitges. Per què no va acabar l’obra? Potser va marxar a correcuita de Mannheim? Escoltarem aquesta obra i intentarem descobrir quin secret amaga.

Quan finalment va arribar a casa seva, a Salzburg, va escriure una de les seves obres més importants: la “Simfonia concertant per a violí i viola”, una obra magnífica, preciosa, alegre i molt difícil de tocar. Acabarem el concert escoltant alguns fragments d’aquesta peça i descobrirem que, ell mateix, era un gran intèrpret de violí, però que el seu instrument preferit era... la viola!

EL VIOLÍ I LA VIOLA

El violí i la viola tenen la mateixa forma, les mateixes parts i el mateix número de cordes. On està la diferència, doncs? Si veniu a escoltar l’orquestra podreu veure de ben aprop aquests dos instruments i descobrir que, a part de que la viola és com la germana gran (sembla un violí que ha crescut), la diferència es nota en el so: el violí sona molt agut, ben amunt, i en canvi la viola té un so més robust, més greu. Mozart va ser un gran intèrpret de tots dos instruments i va escriure moltes obres en les que són protagonistes, com la “Simfonia concertant per a violí i viola”.

ELS MISTERIS

A Mannheim, Mozart es va enamorar d’una cantant que es deia Aloysia. I si resulta que amb les papallones que li corrien per la panxa es va oblidar d’acabar l’obra que tenia entre mans? I si es va enfadar amb els músics de Mannheim? I si ja estava cansat de tants dies lluny de casa? I com és que hi ha una obra que no sabem segur si és de Mozart o no? Com ha pogut passar una cosa així? Us esperem a l’Auditori de Granollers per descobrir els misteris de Mozart amb la seva música explicada, tocada i escoltada de ben a prop.

David Puertas Esteve, músic i periodista. Presenta els Concerts Familiars de l’Orquestra de Cambra de Granollers des de l’any 2012

Actualitat