BYE BYE MONSTRE | Per Anna Rosa Cisquella, Dàmaris Gelabert i Marc Artigau

31.03.2022

Dagoll Dagom vol assolir un nou camí de creació d’espectacles per a nenes i nens de 5 a 10 anys amb la voluntat d’arribar també als infants i conscients de que la introducció al llenguatge teatral ben aviat és fonamental com a factor iniciàtic del públic del futur.

El primer espectacle serà BYE BYE MONSTRE. Inspirat en la situació de confinament que han viscut milers de nenes i nens amb les seves famílies al nostre país, hem plantejat un projecte en col·laboració amb TMB que ha reunit dos objectius: incentivar l’autoria literària a través d’un concurs de redacció de contes per a joves i infants (hi han participatmes de 400 joves) i crear un nou espectacle musical familiar.

El premi ha consistit en el fet de convertir el conte dels guanyadors amb la reescriptura de Marc Artigau i cançons de Damaris Gelabert en un espectacle teatral/musical produït per la companyia Dagoll Dagom. L'espectacle tindrà també una versió editada en format de conte i publicada per Edicions 62.

L'objectiu de l’espectacle és aconseguir posar en valor tot allò de positiu que hem aconseguit a pesar d’estar tancats: despertar la imaginació, la solidaritat, la dedicació molt més acurada als nens i nenes, la invenció de jocs moltes vegades fugint de la tecnologia i passant a la recuperació de la diversió a través de compartir emocions en viu i endirecte. Només observant tots els vídeos que famílies i famílies han enregistrat, es podrien fermolts espectacles on acrobàcia, cant i interpretació han format part de la seva comunió quotidiana.

Tot i estar dirigit als més petits la nostra pretensió és que els adults que els acompanyin tambés’hi vegin reflectits i revisquin d’una manera festiva tot el que han passat.

Anna Rosa Cisquella, productora executiva de Dagoll Dagom

 

És una gran notícia saber que una companyia com Dagoll Dagom posa en marxa un nou projecte de creació d’espectacles infantils. Per a mi és un privilegi poder participar com a compositora de les cançons en el que serà el seu primer espectacle adreçat especialment als més petits i petites.

La temàtica de l’espectacle, inspirada en l’etapa de confinament, em posa davant d’un repte important: demostrar que la música és una eina poderosa. Escoltar i cantar cançons amb les quals ens identifiquem, que expliquin el que hem viscut, que expressin emocions que hem sentit i compartit d’una forma poètica i divertida, pot ser una de les millors maneres d’entendre aquesta realitat que ens ha tocat viure. Com a musicoterapeuta, confio en la música com una de les nostres millors teràpies -i que tenim molt a l’abast-. La situació amb la COVID-19 ja ens ha demostrat que ha estat així per a molts infants i famílies.

M’agradaria que les cançons d’aquest musical ajudessin als infants i a les seves famílies a comprendre i aprendre sobre els “Monstres” que ensassetgen. Els “Monstres” estan per a tot arreu, sempre poden tornar apicar la porta de casa nostra, i per això la música és tan important, per ajudar-nos a fer-los front.

Si a les cançons hi sumem l’experiència de viure i compartir en directeen el teatre aquestes emocions, l’efecte terapèutic està assegurat.

Per molts motius, ens anirà molt bé cantar: BYE BYE MONSTRE.

 

Dàmaris Gelabert, autora i cantant

Escriure la dramatúrgia de BYE BYE MONSTRE suposa un repte diferent iinteressant. Per una banda significa treballar a partir del material generat amb els relats guanyadors del concurs de TMB i per l'altra encaixar aquesta història amb les cançons de la Dàmaris Gelabert. Aquest compendi, aquesta feina en equip ha de ser divertida i generosa. Sempre he entès el teatre com un espai de generositat, on les teves idees es barregen de lamillor manera possible amb les idees dels altres i d'aquest principi que no saps on acaba apareixen noves històries, solucions diferents, mirades que es complementen.

Em sento afortunat de treballar amb una companyia, Dagoll Dagom, que forma part del meu imaginari teatral de nen i d'adolescent i amb la Dàmaris Gelabert que ara mateix copsa les melodies i les veus dels més menuts. Fer-ne la dramatúrgia significa un vestit a mida.

BYE BYE MONSTRE ens parla de la nostra capacitat per entendre l'altre, per ajudar-nos quan el món es capgira de cop i volta i les normes que ens servien per ahir avui són obsoletes. BYE BYE MONSTRE és una mirada lúdica i musical d'uns dies que recordarem tota la vida i potser per això, com la Berta amb el seu diari que guarda poder màgics, intentem posar-ho damunt de l'escenari perquè les emocions compartides es multipliquen.

Marc Artigau, dramaturg

Actualitat