El Teatre Auditori ha engegat una nova etapa del projecte de mediació cultural Coenzims

10.11.2022

Aquest 2022 el Teatre Auditori de Granollers ha engegat una nova etapa de Coenzims, el programa de mediació cultural del Teatre Auditori, que té per objectiu promoure la plena participació en els drets culturals de la ciutadania i l’activació i l’enfortiment del territori.    

El programa, existent al Teatre Auditori de Granollers des de 2016 i vinculat a la programació amb un total de 31 accions amb col·lectius diversos, amplia ara la mirada i es concreta al voltant de diverses línies d’acció: Residència, Connexions i Espais de recerca.  

La Residència es proposa com una relació de continuïtat d’un col·lectiu amb el teatre que permeti enfortir el grup mitjançant recerques i experiències culturals. A grans trets, les Connexions es plantegen com a processos curts amb diversos col·lectius del territori a partir de la programació del teatre. I, finalment, els Espais de recerca que es conceben com a espais d’investigació-acció, de contagi, al voltant dels drets culturals i la mediació com a forma de relacionar-nos i aproximar-nos al fet cultural.     

Coenzims, alhora, preveu accions de comunicació i visibilització dels processos realitzats, entenent la comunicació com un espai bidireccional, de trobada, de construcció col·lectiva de les experiències culturals i que permet comunicar i explicar allò que passa més enllà de les parets del teatre. En aquest sentit, el programa es desplegarà al voltant de les xarxes socials, publicacions, ràdio i podcasts, etc.     

Fins al moment, Coenzims ha desplegat diversos espais del seu programa. Per una banda, s’ha engegat la Taula Coenzims, un espai de treball transversal dels diversos serveis de l’ajuntament a través del qual s’està treballant l'anàlisi de la programació. Aquest espai, permet analitzar tot allò que passarà sobre els escenaris des de mirades i realitats diverses. Els serveis que actualment formen part de la Taula Coenzims són: Acció Cultural, Educació, Esports, Igualtat, Joventut, Igualtat, Roca Umbert, Salut, Serveis Socials i Promoció Econòmica.    

Un programa que, en definitiva, esdevé una aposta municipal que s’emmarca dins les polítiques públiques que situen els drets culturals com a eina de transformació social. Un repte compartit amb tots els equipaments culturals de la ciutat. I alhora, s’alinea amb els processos de presa de consciència i acció que estan emergint des del propi sector cultural.    

Activitats al voltant dels espectacles

De setembre a desembre de 2022, Coenzims està desplegant diverses activitats amb diferents col·lectius de la ciutat al voltant de 4 espectacles. Concretament, el programa treballarà amb 9 serveis de l’ajuntament, 10 col·lectius de la ciutat i una desena de persones especialistes i expertes en facilitació amb gran diversitat d’experteses.  

A principis d’octubre, i a partir de l’espectacle de música i circ Save The Temazo, es va iniciar un procés d’etnografia musical amb el qual, a partir de diversos formats i mediat per diverses disciplines, s’ha convidat a parlar a tres col·lectius de la ciutat: El Centre Obert Font Verda, El Xiprer i Dones de Can Gili. Els participants han fet un viatge a través de les músiques individuals per tal de connectar i conèixer les músiques col·lectives de la ciutat.

El procés va culminar amb l’assistència a l’espectacle per part dels participants i les seves famílies i amb una sessió de Fòrum musical en la qual les persones participants van posar en comú el seu tema a través del qual s’han conegut i apropat a realitats d’una ciutat diversa i plural.  

A més d’aquest procés de treball amb aquests col·lectius, els alumnes de 3r de l’Escola Ponent de Granollers i un grup de gent gran del Servei d’Esports de l’Ajuntament han realitzat durant el mes d’octubre tallers de circ al Teatre Auditori amb David Cuspinera, actor, acròbata, ballarí i professor de tècniques de circ llicenciat per l’Institut del Teatre de Barcelona. Els participants del taller van assistir també a l’espectacle, el passat 30 d’octubre.

A partir de l’espectacle Cr#sh (tothom pot caure), s’ha fet un procés amb joves de l’Hospital de dia per a adolescents gestionat pel CSMIJ (Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil). Les sessions, dinamitzades per l’associació Abilis, han permès generar un espai de seguretat i conversa en el que a través del cos i la paraula s’han abordat els malestars des d’una perspectiva comunitària. Els tallers s’han dut a terme al CSMIJ i el grup ha assistit també a l’espectacle el passat dijous, 3 de novembre, en la seva sessió matinal. 

A mitjans de desembre, i a partir de l’espectacle Non Stop Gospel 2.0 es realitzarà un petit procés amb el programa Niu, un espai grupal de dones embarassades en risc d’exclusió vinculat a Serveis Socials. La proposta es concretarà en la realització de dues sessions a través de les quals la música, el cant, la veu i el so, s’utilitzaran com a elements per a la cura de l’embaràs, el part i el futur vincle amb el nadó.  

I a mesura que es conegui la programació dels propers mesos, s’aniran fent noves connexions entre els espectacles i els diferents grups i col·lectius de la ciutat, amb la finalitat de crear noves experiències culturals compartides. 

Més informació

Actualitat