Xifres rècord a la Cantània d’aquest any, amb 110 centres i més de 4.200 alumnes participants

14.05.2024

Avui s’ha presentat en roda de premsa la nova edició de la Cantània, El naufragi, que es podrà veure al Teatre Auditori de Granollers del 31 de maig al 9 de juny 

Des de l’any 2001 el Teatre Auditori de Granollers i l’AC de Granollers organitzen el projecte Cantània a la comarca. Un projecte musical i educatiu, impulsat per l’Auditori de Barcelona, que no ha parat de créixer en número d’alumnes, escoles i municipis participants.   

Per explicar-nos tots els detalls de la cantata d’enguany, El naufragi, s’ha celebrat avui dilluns, 13 de maig, una roda de premsa a una de les escoles participants, el Salvador Espriu de Granollers, amb la presència del regidor de Cultura, Martí Pujadas; la directora del Teatre Auditori de Granollers, Tracy Sirés; la responsable de l’Associació Cultural de Granollers, Violeta Amargant i la professora de música de l’escola Salvador Espriu, Gemma Armadans.  

Cantània és un projecte adreçat a l’alumnat de cicle superior d’educació primària i als especialistes de música de les escoles de primària. Els objectius són clars, per una part, contribuir en la formació permanent dels especialistes de música -a Granollers hi assisteixen especialistes de música de tot el Vallès Oriental, però també de Mataró, Olot, Figueres, Sant Feliu de Guíxols i Manresa, entre d’altres poblacions de fora de l’àrea de Barcelona- i, per l’altra, millorar l’educació musical dels alumnes que hi participen, mitjançant una vivència en directe i compartida amb nois i nois d’altres escoles de la comarca.  

“Un projecte compartit amb la participació, aquesta vegada, de 35 municipis i un total de 110 escoles”, ha dit directora del Teatre, agraint el suport d’aquests municipis, així com dels patrocinadors del projecte: les empreses Agbar, Sagalés i Coaliment, que donen suport a projectes educatius tan importants com aquest.  

I es que el Teatre Auditori, a més d’una cartellera d’espectacles de primer nivell, és un teatre educatiu i social que impulsa projectes tan importants per infants i joves com Mapadeball, l’òpera infantil i, per suposat, la Cantània. “Aquest és el projecte educatiu de més trajectòria i més important de l’equipament”, ha assegurat la directora. Gràcies a aquest projecte, més de 4.200 nens i les nenes viuran una projecció i una valoració social del seu treball quotidià a l’aula, tot compartint amb altres escoles el que cadascú ha realitzat al seu centre. “L’experiència per ells és molt enriquidora i emotiva perquè és un projecte que s’allarga durant tot el curs escolar, acaba sent transformador, i perquè pujar a l’escenari de la sala gran davant d’un auditori ple, els marca per sempre”, ha destacat Sirés.   

Com a novetat, “la Cantània d’enguany incorpora la subtitulació”, fet que la fa més accessible i permet al públic seguir millor tota la cantata, ha afegit la directora. 

“Els números demostren la solidesa del projecte: 4.200 alumnes, 110 escoles i 35 municipis, gairebé la totalitat de municipis de la comarca”, ha dit el regidor de Cultura, afegint que “és un projecte exitós perquè intervenen totes les capes de la societat possibles. Tothom té un paper i aquesta és la base de l’èxit”. 

Un dels grans valors del projecte és la formació dels especialistes de música que reverteix no només en els alumnes que participen en la cantata, sinó també en tota l’escola. En total es fan tres sessions de formació al Teatre Auditori, l’última de les quals incorpora una prova pilot amb alumnes, ha explicat la Violeta Amargant, que ha estat durant molts anys cap de l’àrea educativa de L’Auditori de Barcelona. “La Cantània no només reverteix en els alumnes que participen en la cantata, sinó també en tota l’escola”, ha dit Amargant, assegurant que “aquesta edició té, a més, és molt amable, amb una vintena de cançons alegres i fàcils de memoritzar i cantar pels nens i nenes que està agradant molt a tothom”. 

La lletra de la Cantània és de Jair Domínguez i la composició musical d’enguany ha anat a càrrec de Marc Timón, un compositor molt versàtil, que ha tocat molts pals, i que ens convida a un espectacle festiu amb temes jazz, pop, reggae i, fins i tot, reggeaton. La direcció musical és de Marta Dosaiguas -directora del Cor Jove Amics de la Unió, cor resident del Teatre Auditori de Granollers-, Elisenda Carrasco, Oriol Castanyer i Eva Martínez; la direcció escènica és d’Adrià Aubert i Cristina Martí i, per últim, la coordinació musical, que va a càrrec de Josep Prats. 

Finalment, Gemma Armadans, al professora de música de l’escola, ha assegurat que estan vivint la cantata amb moltes ganes i que, per l’escola, hi ha tres reptes importants amb la Cantània: “aconseguir que els nens i nenes s’aprenguin les cançons, que arribi la motivació i la il·lusió als infants i a les famílies i, sobretot, que tothom se senti part imprescindible del projecte”. 

En total es podran veure 17 concerts del 31 de maig al 9 de juny al Teatre Auditori. Un projecte d’èxit, que des dels inicis ha seguit una tendència clarament ascendent d’escoles, alumnes participants, municipis implicats i, per tant, de nombre de concert i espectadors que hi han assistit, al voltant dels 10.000.  

En acabar la presentació, els assistents han pogut gaudir d’un petit tastet de la Cantània gràcies a l’actuació dels nens i nenes de l’escola Salvador Espriu, que han cantat el primer tema de la cantata: El vaixell més gran del món. Alba Barnusell, alcaldessa de Granollers, ha assistit també a l’acte i ha pogut presenciar aquest bonic tastet final dels alumnes.  

Actualitat