VIATGE EN EL TEMPS | Els Concerts de Brandenburg per Xavier Chavarria, crític musical

12.03.2019

El viatge que ens proposa aquest concert és conceptual, i fa referència a un estil, un llenguatge, una manera de fer música que va néixer a Itàlia a principis del segle XVIII, i que en pocs anys es va propagar per mig continent i va acabar sonant a les corts europees més avançades: l’stile concertato, un estil inherent a la música barroca, que molts compositors van conrear (Vivaldi en va ser un dels estendarts) i que Bach va utilitzar també en aquests sis concerts que sentirem avui.

Johann Sebastian Bach va treballar sis anys, entre 1717 i 1723, a la cort de Cöthen, un petit ducat a l’Alemanya central on hi manava un jove príncep melòman, Leopold, que l’admirava profundament. Aquests van ser segurament els anys més feliços de la vida de Bach, i també els més productius quant a música concertant, perquè a la cort disposava d’una orquestra amb 18 músics excel·lents que li van permetre experimentar amb aquella nova manera de fer música que arribava d’Itàlia.

Els Concerts de Brandenburg són tota una exhibició de les múltiples possibilitats que oferia aquell nou estil que Vivaldi ja havia posat de moda arreu d’Europa; però Bach va més enllà, i el porta al seu punt màxim de perfecció tècnica, formal i expressiva: en cadascun d’aquests sis concerts va utilitzar una instrumentació diferent, brillant i amb combinacions sense precedents, en què els solistes tenen passatges de virtuosisme i lluïment: el cinquè concert, per exemple, conté una espectacular cadença de 65 compassos per a clavicèmbal obligat que ha portat tots els especialistes a considerar aquesta peça la gènesi del Concert per a piano modern.

El recull està datat el 24 de març (tal dia com avui!) de 1721, i curiosament Bach no el va dedicar al seu mecenes sinó que li va enviar al marcgravi Christian Ludwig de Brandenburg, germà petit del rei de Prússia, que també tenia una petita orquestra a la seva cort de Berlín, possiblement amb l’esperança d’obtenir-hi un càrrec de més prestigi. Una formidable “targeta de presentació” que no va obtenir la recompensa esperada.

Aquests concerts són autèntiques obres mestres de la música orquestral de tots els temps, amb el quals Bach va contribuir de manera decisiva a l’evolució de la forma concertant: és una de les millors col·leccions de concerts del segle XVIII, on conflueixen experimentació, innovació, artesania i expressivitat. Un plaer per a l’esperit i per als sentits!

Xavier Chavarria, crític musical

 

VIATGE EN EL TEMPS

Diumenge 24 de març, a les 19 h

Més informació i venda d'entrades

Actualitat